Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det nyvalgte Folketing holdt i dag det første møde efter valget. Her hilser SF's Pia Olsen Dyhr, Socialdemokraternes Nicolai Wammen og Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen på hinanden.

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er det officielt: Henrik Dam Kristensen er ny formand for Folketinget

S-veteranen, der første gang blev valgt til Folketinget i 1990, bliver formand efter Pia Kjærsgaard (DF).

Folketingsvalg 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketinget har fredag valgt Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen som formand. Han afløser Pia Kjærsgaard (DF), der sad på posten i fire år.

Det kommer ikke som den store overraskelse, at Henrik Dam Kristensen bliver formand for Folketinget.

Rød blok fik flertal ved folketingsvalget 5. juni, og S-formand Mette Frederiksen bekræftede allerede torsdag, at hun havde sikret sig opbakning fra alle Folketingets partier, således at Henrik Dam Kristensen kan tiltræde som formand.

»Tillid er en skrøbelig størrelse, som man hele tiden skal gøre sig fortjent til. Jeg vil bestræbe mig på at være en samlende person for hele Folketinget«, siger Henrik Dam Kristensen fra Folketingets formandsstol.

Han blev i 1990 for første gang valgt til Folketinget. Og fire år senere blev han minister for første gang under daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

'Postbuddet fra Vorbasse'

Danskerne lærte dengang Henrik Dam Kristensen at kende under tilnavnet 'postbuddet fra Vorbasse'. En reference til hans tidligere job som landspostbud i fødebyen.

Under Poul Nyrup Rasmussen var han landbrugs- og fiskeriminister, fødevareminister og socialminister.

Henrik Dam Kristensen var fra 2004 til 2006 medlem af Europa-Parlamentet, inden han fra 2007 vendte tilbage til Folketinget.

Her blev han i 2011 igen minister under daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Først transportminister og senere beskæftigelsesminister.

Siden 2016 har Henrik Dam Kristensen været medlem af Folketingets Præsidium som en af fire næstformænd.

Modsat Pia Kjærsgaard har Henrik Dam Kristensen støtte fra alle Folketingets partier i sin rolle som formand.

»Jeg har kendt formænd siden 1990. Så det er ret mange formænd, og alle har haft deres stil. Jeg vil også have min stil. Jeg skal ikke sammenligne mig med nogen af mine forgængere«.

»Jeg vil først og fremmest være en samlende person«, siger Henrik Dam Kristensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden