millionpulje. Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) afviser at skulle have vildledt Folketinget
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

millionpulje. Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) afviser at skulle have vildledt Folketinget

Politik

Ministerium hjalp Zornig med ansøgning på to møder

Socialministeriets samarbejde med Huset Zornig om millionpulje er endnu tættere end først antaget.

Politik

Samarbejdet mellem Socialministeriet og Lisbeth Zornig Andersens organisation Huset Zornig har været endnu tættere, end ministeriet hidtil har oplyst.

Sent i aftes oplyste Socialministeriet, at embedsmænd på to møder rådgav Huset Zornig om ansøgningen til den pulje, organisationen endte med at få en million kroner fra.

De to møder fremgår ikke af de akter, ministeriet har på sagen. Der blev nemlig aldrig taget referat af møderne.

»Sagen udvikler sig i et kritisk omfang for ministeren dag for dag. Det kan ikke være rigtigt, at ministeren ikke af egen drift lægger alle informationer frem om den eksklusive behandling af Huset Zornig. Det nærmer sig vildledning af Folketinget«, siger Venstres Jakob Engel-Schmidt, der har kaldt ministeren i samråd i sagen.

Det nærmer sig vildledning af Folketinget

Socialministeriet forklarer skriftligt, at de manglende referater skyldes, at embedsmændene på møderne blot oplyste »om de generelle betingelser i forbindelse med ansøgning om støtte fra puljen, herunder tekniske forudsætninger«.

Kendte til puljen før andre På baggrund af Politikens aktindsigt i sagen kom det i går frem, hvordan Huset Zornigs projekt Stemmer på Kanten kendte til puljens oprettelse før alle andre.

Faktisk koordinerede ministeriet og Huset Zornig lanceringen, for at det ikke skulle se »meget aftalt ud«. Efterfølgende fik Huset Zornig rådgivning og informationer, ingen andre ansøgere havde adgang til.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har forsikret Folketinget om, at Huset Zornig har ansøgt om puljen på »fuldstændig lige vilkår« med de øvrige ansøgere.

Dansk Folkeparti og Venstre mener på baggrund af Politikens afsløringer, at ministeren har talt usandt i Folketinget, hvorfor ministerafgang bør komme på tale. En anden mulighed kan være kritik fra Folketinget i form af en ’næse’.

Enhedslisten, der sidder med de afgørende mandater i sagen, vil først tale om mulige konsekvenser for ministeren, når samrådet er overstået. Men partiet begynder efterhånden at tvivle på, om der har været »fuldstændig lige vilkår«.

»Jeg vil spørge hende, om hun mener, at det er lige vilkår, at Huset Zornig har fået den særbehandling«, siger socialordfører Finn Sørensen (EL).

DF: Tyder på aftalt spil
Pia Kjærsgaard (DF) mener, at alt tyder på aftalt spil om millionpuljen.

»Det er en højst mystisk sag. Det ser ud, som om ministeren har været meget godhjertet i forhold til Lisbeth Zornig, som nyder stor opmærksomhed. Hun ville vise sig som den barmhjertige minister, der virkelig tog sig af de socialt udsatte og Stemmer på Kanten. Det er simpelthen for tykt, at det har været formålet«, siger Pia Kjærsgaard og tilføjer:

»Jeg er 100 procent enig i, at det er et sympatisk formål, men alt skal alligevel gå efter reglerne. Der er andre projekter, som kan være lige så sympatiske. De må undre sig over, hvad der sker i det ministerium. Skal man være meget i medierne for at blive tilgodeset?«.

Venstre: Ministeren må lægge alt frem

Venstre er forbløffet over, at der konstant kommer nye belastende oplysninger frem om det tætte parløb mellem ministeriet og Huset Zornig.

LÆS OGSÅ

»Det tyder på, at vi har at gøre med kritisk politisk arkæologi. Jo mere vi graver, desto flere bekymrende elementer kommer frem. Kontakten mellem Socialministeriet og Huset Zornig har været tættere, end ministeren hidtil har indrømmet. Ministeren er nødt til at gøre sig selv og Folketinget den tjeneste at lægge alt frem. Ligegyldig hvor ubehageligt indholdet måtte være«, siger Jakob Engel-Schmidt.

Socialministeren ønskede ikke at udtale sig i går.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce