UDRENSNING. Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, er glad for, at der nu bliver fyret  generaler og oberster i forsvaret, men det er slet ikke nok, mener han.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

UDRENSNING. Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, er glad for, at der nu bliver fyret generaler og oberster i forsvaret, men det er slet ikke nok, mener han.

Politik

EL: Nu kan skandalerne i forsvaret fortsætte

Ministeren svigter mulighed for kontrol med forsvarstoppen, mener Enhedslisten

Politik

Det er et stort svigt, og skandalerne i forsvaret kan fortsætte.

Sådan lyder det fra Enhedslisten, efter at forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i dag har indgået en aftale med resten af Folketinget om store omstruktureringer i Forsvarskommandoen, der skærer 170 millioner kroner af budgettet og smider fem af 14 generaler ud af forsvarets hjerte.

Forsvarskommandoen skulle have været lukket helt ned, lyder det.

»Det er en dybt skuffende aftale. Den svigter den mulighed, der var, for at sikre en ordentlig politisk kontrol med forsvarets ledelse, der skal til for at undgå de mange skandaler, der desværre har været i forsvaret. Forsvarskommandoen skulle have været lukket helt ned«, siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (EL).

Som en del af aftalen bliver styringen af forsvarets økonomi, personale og indkøb af materiale lagt ind under forsvarsministeren.

Kunne have sparet flere penge med Enhedslisten

Besparelserne i aftalen, der er på 30-35 procent, skal bruges til større hjælp til de danske krigsveteraner, der får tilført 25 millioner kroner.

Hvorfor er de væsentlige besparelser ikke en god idé?

»Det er glædeligt, der bliver fyret nogle oberster og generaler, men det, som var målsætningen med at ændre forsvarsloven, som Enhedslisten jo gjorde sidste år med regeringen, var at få styrket den politiske kontrol. Det var en målsætning, som den tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup havde, men som den nuværende desværre ikke har mod til at gennemføre«.

Man flytter også en masse penge fra generalerne til veteranerne. Hvorfor vil Enhedslisten ikke være med til det?

»Vi er ikke en del af forsvarsforliget, og det er forligskredsen, der vedtager det her. Vi har presset på rigtig længe, for at veteraner skulle have bedre forhold, for at de skulle have anerkendt psykiske lidelser. Så det er glædeligt, at det her sker. Men vi kunne have fået mange flere penge, hvis regeringen havde holdt sig til den aftale, som den havde med Enhedslisten«.

Men hvis det er glædeligt, hvorfor så ikke tilslutte sig aftalen?

»Enhedslisten har ikke planer om at gå med i forsvarsforliget, da vi er imod den forfejlede krig i Afghanistan«, siger Nikolaj Villumsen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce