Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Morten Langkilde
Foto: Morten Langkilde

forskningsfelt. Billedet her er fra Døndalen mellem Allinge og Gudhjem på Bornholm. Et netop bevillet ph.d.-stipendie fra Det Frie Forskninsråd skal undersøge, hvordan det overnaturlige - blandt andet i form af underjordiske naturvæsner - sameksisterer med modernitetens og videnskabens tid.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

V-ordfører: Krøllebølle-forskning er ude af trit med Danmarks behov

Forskning i underjordiske naturvæsner viser, at Det Frie Forskningsråd har for mange penge, mener V.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Frie Forskningsråd har en »verdensfjern forståelse af«, hvad offentlige forskningsmidler skal bruges til.

Det mener Venstres uddannelses- og forskningsordfører Esben Lunde Larsen.

Han er oprørt over, at rådet netop har uddelt 2,5 millioner kroner til et ph.d-projekt om underjordiske naturvæsner på Bornholm.

»Når rådet kan give penge til et projekt som det her, viser det med al tydeligehed, at man administrerer for mange midler«, siger Esben Lunde Larsen.

LÆS MERE

Selv om han »selvfølgelig anerkender og respekterer armslængdeprincippet« i forhold til Det Frie Forskningsråds prioriteringer, er det nødvendigt at diskutere rådets dispositioner, mener han.

»Vi er ikke i en situation, hvor vi kan tillade os at dele penge ud hid og did til projekter, der ikke skaber arbejdspladser og nytteværdi for vores samfund«, siger han.

»Man kan godt vælge at trække på smilebåndet af det her, men som forskningsordfører, der skal prioritere 1,2 milliarder kroner til Det Frie Forskningsråd, virker det stærkt bekymrende, at man kan give penge til den slags projekter«.

Skattepenge skal skabe arbejdspladser

2,5 millioner kroner til et projekt om underjordiske naturvæsner på Bornholm ud af en pulje på 1,2 milliarder er vel forsvindende lidt?

»I forhold til den samlede bevilling er det ikke ret meget. Men det er ikke et argument, der kan være en selvstændig pointe. Uanset hvor mange penge man råder over, må vi have en forventning om, at skatteborgernes penge bliver brugt til noget, der kan betegnes som fornuftigt og skabende arbejdspladser i sidste ende«.

Hvorfor er det et problem, hvis ikke projektet skaber arbejdspladser?

»Fordi vi er i en situation, hvor vi har brug for at skabe arbejdspladser for de midler, vi har til rådighed. Det er en hån mod skatteopdrevne midler, at man kan prioritere penge til sådan nogle projekter. Jeg har noteret mig, at rådet har meldt ud, at der vil komme flere bevillinger til skæve projekter, og en sådan udvikling vil jeg gerne advare meget imod«.

Formålet med Det Frie Forskningsråd er vel netop, at det skal sikre den bredde i forskningen, som Det Strategiske Forskningsråd ikke gør?

»Ja. Men det ville jo være underligt, hvis vi som politikere lukker øjnene for, hvad pengene bruges til«.

Vil du karakterisere denne type forskning som nyttesløs?

»Det er i hvert fald på grænsen af, hvad man skal bruge offentlige midler til. Folk er velkomne til at tale med både skove og træer - i dette tilfælde på Bornholm - men ikke for offentlige midler«, siger Esben Lunde Larsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden