Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lukning Jakob Ellemann-Jensen (V) er tilfreds med at få lukket Irak- og Afghanistankommissionen.
Foto: KATINKA HUSTAD (arkiv)

Lukning Jakob Ellemann-Jensen (V) er tilfreds med at få lukket Irak- og Afghanistankommissionen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er Irak- og Afghanistankommissionen lukket

Alt er alligevel allerede undersøgt, mener Venstre.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kritik fra såvel politiske modstandere, eksperter, soldater og dommerforeningen forhindrer ikke, at regeringen nu officielt har gjort alvor af truslerne om at lukke Irak- og Afghanistankommissionen.

»I forlængelse af regeringsgrundlaget 'Sammen for fremtiden' har Justitsministeriet i dag underrettet Irak- og Afghanistankommissionen om, at kommissionen skal ophøre med sin virksomhed«, oplyser Justitsministeriet til Politiken.

En uskik

Venstres politisk ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, er godt tilfreds.

»Nu har vi efterhånden fået undersøgt denne her sag til bunds, og jeg synes ærlig talt, det er en uskik at lade politisk uenighed blive til juridiske spidsfindigheder. Det her handler om politisk uenighed. De, der ville sende styrkerne til Irak, havde et flertal. Og de, der var imod, har så siden forsøgt med alle mulige krumspring at få det omgjort«.

Men fordi et flertal i Folketinget var for krigen, betyder det vel ikke, at man holdt sig inden for eksempelvis folkeretten. De juridiske tvivlsspørgsmål, der måtte være, kan et flertal i Folketinget vel ikke afgøre?

»Jeg synes bare, det er en uskik det med at lade politiske uenigheder blive til et juridisk slagsmål. Vi er politisk ueninge - fint, så lad os tage den politiske diskussion«.

Var det så også en uskik at lave en dommerundersøgelse af tamilsagen, hvor der også var politiske uenigheder?

»Nej, altså det synes jeg ikke, man kan sammenligne. Jeg synes, det er lidt som at sammenligne pærer og bananer«, svarer Jakob Ellemann-Jensen.

Bred kritik

Formand for Den Danske Dommerforening, landsdommer Mikael Sjöberg, kritiserede forleden regeringens plan om at lukke kommissionen, som har haft en landsdommer som formand.

»Det ser ikke kønt ud, at man afbryder en kommission midt i dens arbejde. Hvad ville man for eksempel have sagt, hvis afhøringerne var kommet i gang og teoretisk havde afsløret mindre fordelagtige ting«, spurgte Mikael Sjöberg i Politiken.

Jeg synes bare, det er en uskik det med at lade politiske uenigheder blive til et juridisk slagsmål

Lukningen af Irak- og Afghanistankommissionen er den første lukning, siden loven om undersøgelseskommissioner trådte i kraft i 1999. Derfor frygter også juraprofessor ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen, at det vil bane vej for, at kommissioner bliver en del af det politiske spil.

»Det fine ved den her måde at undersøge ting på er netop, at det er uafhængigt af politisk indflydelse, og det skulle det jo gerne blive ved med at være«, lød det forleden fra Jørgen Albæk Jensen, der kaldte beslutningen »beklagelig«.

Ligeledes har to soldaterfagforeninger kritiseret lukningen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden