Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lars Løkke vil undgå ministerfyring og nyt folketingsvalg ved at indkalde blå blok til forhandlinger. Kilde: politiken.tv / Tekst og redigering: Jakob Kyed Jakobsen

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lars Løkke Rasmussen truer med folketingsvalg

Statsministeren vil forsøge at løse regeringskrisen gennem forhandlinger med blå blok.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) har ikke givet misvisende oplysninger til folketinget og fortjener ikke at blive fyret.

Sådan siger statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet, hvor han lufter muligheden for at udskrive folketingsvalg.

Han vil dog forsøge at løse krisen ved at invitere blå blok til forhandlinger for at afklare, om det borgerlige projekt stadig er »levedygtigt«.

»Forhandlingerne må afklare, om der kan findes en mindelig løsning. Og afklare, om der er basis for et fortsat borgerligt samarbejde«, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

»For mig handler det om langt mere og andet end landbrugspolitik. Det handler dybest set om, om det borgerlige projekt er levedygtigt. Om der er tillid mellem partierne. En tillid, der gør, at vi sammen kan lede landet. Det har vi brug for at finde ud af«.

Den gordiske knude

Ifølge statsministeren står blå blok med »noget af en gordisk knude«. Krisen kan løses ved at fyre ministeren, som de konservative ønsker. Men det er en dårlig løsning, mener Lars Løkke Rasmussen.

»Vi kan ikke have et tillidsfuldt samarbejde, hvor man uden varsel pludselig trækker taburetten væk under en minister. Den anden måde at hugge den gordiske knude over på, er at udskrive folketingsvalg. Det er bestemt også en mulighed, men det rummer en risiko«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren har indkaldt partilederne i blå blok til forhandlinger klokken 16.

»Jeg vil, så stærkt som jeg kan, appellere til de borgerlige partier om at tage imod denne her invitation om at forsøge at klinke skårene. Derfor rækker jeg hånden frem og indbyder til forhandlinger«, siger han.

Regeringskrisen blev udløst, efter de konservative tirsdag udtrykte mistillid til fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen.

Det Konservative Folkeparti mener, at Eva Kjer Hansen har malet regeringens landbrugspakke grønnere, end den reelt er.

Statsministeren kan imidlertid ikke forstå den konservative mistillid. Han har »meget svært ved at se«, at Eva Kjer Hansen skulle have givet urigtige oplysninger om miljøregnskabet bag regeringens landbrugspakke.

»Situationen er den, at miljø- og fødevareministeren har gennemført præcis den pakke, som alle de borgerlige partier gik til valg på, og som vi siden har indgået en politisk aftale om. Men på trods af det, er der nu pludselig ikke tillid til ministeren«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Lang tavshed

Lars Løkke Rasmussen har været tavs overfor offentligheden, siden han tirsdag aften satte kog i spekulationerne om regeringens overlevelse med et tweet.

Sådan skrev Lars Løkke Rasmussen på Twitter uden at konkludere på krisemødet efterfølgende.

På pressemøet fortæller han dog, at han blev meget overrasket, da han tirsdag aften fik at vide, at de konservative ikke længere havde opbakning til Eva Kjer Hansen.

»I går holdt jeg her i Statsministeriet mit ugentlige møde med lederne af de tre andre borgerlige partier, som vi jo gør det hver tirsdag. På det møde fik jeg ingen signaler om, at en ministerstorm var under opsejling«, siger Lars Løkke Rasmussen på pressemødet og tilføjer:

»I går aftes modtog jeg så et opkald ud af det blå fra formanden for Det Konservative Folkeparti, som kunne meddele, at de konservative ikke længere har tillid til en af mine ministre. Ret dramatisk udvikling. Svært at forstå«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden