0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vismænd: Skatten i Nordsøen skal op – ikke ned

Regeringen kan være på vej til at lette skatten på olie og gas i Nordsøen. Det er en fejl, siger uafhængigt råd.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Med en trussel om at lukke Tyra-feltet i Nordsøen presser Mærsk på for lempeligere skatter på olie og gas i Nordsøen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Netop som regeringen efter alt at dømme lægger op til at lempe beskatningen af olie og gas i Nordsøen, konkluderer formandskabet i Det Miljøøkonomiske Råd, at den bør gøre det stik modsatte.

I lyset af regeringens dramatiske forhandlinger med A. P. Møller – Mærsk og de andre selskaber i Dansk Undergrunds Consortium konstaterer de såkaldte vismænd i deres årlige rapport, at der er »fornyet opmærksomhed om skatteforholdene i Nordsøen«. Herpå konkluderer de, at der efter alt at dømme eksisterer »et betydeligt spillerum for højere beskatning i forhold til det nuværende niveau uden at ramme en urealistisk høj skattesats«.

»Der er basis for at øge beskatningen i Nordsøen, sådan at en større del af det ekstraordinære overskud fra produktion af olie og gas tilfalder statskassen«, siger vismand Lars Gårn Hansen, der er professor Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Når han sammen med de tre andre professorer i Det Miljøøkonomiske Råd anbefaler en højere beskatning, så sker det blandt andet med henvisning til, at Danmark har en relativ lav beskatning af det ekstraordinære overskud på naturressourcer som olie og gas, når omkostninger og normalafkast er trukket fra.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Madsen & Magten

 • Mads Nissen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Er statsministerens vaccine-turisme lidt for smart?
  Madsen & Magten er tilbage: Er statsministerens vaccine-turisme lidt for smart?

  Henter…

  Mette Frederiksen gør sig i dag klar til noget af det, mange af os drømmer om: En flyvetur sydpå. Hun er på vej til Israel for at skaffe flere vacciner til danskerne. Turen er blevet mødt med en del kritik, og spørgsmålet er, om det er smart eller egentlig lidt for smart? Det svarer Kristian Madsen på.

  Derefter tager vi en kort afstikker, vi skal ikke længere end til Middelfart, hvor de også taler om vaccine. Og hvad det nu var for et lille hul, borgmesteren pludselig fik i armen.

  Dagens sidste skud falder passende i det danske forsvar, hvor ministeren og generalerne i et stykke tid har ligget i krig - ikke med fjenden, men med hinanden. Handler det om magt, eller forfængelighed?

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig
  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig

  Henter…

  Madsen & Magten er tilbage fra coronapause - og taler stadig om corona.

  I denne udsendelse kan du høre om genåbningen af Danmark, der blev annonceret i går. For størrelse betyder noget, men ingen kan rigtigt blive enige om, hvor på skalaen vi befinder os. Til gengæld er alle enige om farven på genåbningen, den er rød, for de blå partier er ikke med. Betyder det, at oppositionen nu har fundet et svagt punkt hos Mette Frederiksen?

  Så skal vi videre med statsministeren - og hvad hun laver derhjemme. Det handler blandt andet om madvaner og rengøring, men også om politisk kommunikation, mener Kristian Madsen.

  Til sidst handler det om oppositionen, og hvem der egentligt er chef for den del af det politiske Danmark. I et lille stykke tid var det Jakob Ellemann, men nu styrtbløder Venstres vælgere, og Søren Pape er lige så stor – eller større end Ellemann. Og Pernille Vermund er faktisk tæt på. Så hvem er blå statsminister-kandidat, eller er det i virkeligheden lige meget?

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce