Da Berlingske tirsdag 27. juni kunne fortælle, at Enhedslisten i København står til at blive lige så stort som Socialdemokratiet ved det kommende kommunalvalg, tog en vis Kirsten Birgit fat i historien.
Den satiriske karakter fra Radio24syv-programmet ’Den Korte Radioavis’ kiggede i krystalkuglen og dannede et dystopisk fremtidsscenario af, hvordan København kan komme til at se ud, hvis Enhedslisten og Alternativet sammen får flertal.
I sketchen møder vi et par i en bil. Konen er nervøs, fordi manden vil smugle en svinekotelet ind i København, hvor kød er blevet forbudt.
»Shh, vi kommer til den første betalingsring nu«, siger manden, inden han standser bilen, ruller vinduet ned og hilser på klovnebetjenten, der holder vagt ved bygrænsen.
Jeg opridser sketchen for Niko Grünfeld, der især griner ad det med svinekoteletten.
Han er Alternativets spidskandidat til kommunalvalget i København til november og står ifølge den seneste meningsmåling til at brage ind i byrådet med flere alternativister bag sig – og til at erobre en af de seks magtfulde fagborgmesterposter.
Jeg spørger ham, om der er et gran af sandhed i sketchen.
»Jeg kan i hvert fald godt lide humoren i den, og ja, det sætter vel nogle ting på spidsen«, siger Niko Grünfeld, inden han begynder at liste op, hvad det i virkeligheden er, Alternativet vil med København.
Jeg afbryder ham. I et tidligere interview har Niko Grünfeld nemlig fortalt mig, at København skal være et »laboratorium« for den politik, som Alternativet er for lille til at kunne få igennem på landsplan. Skal københavnerne skære ned på deres kødindtag i hjemmet, som Alternativet ønsker, at hele Danmark skal?
»Nej, det skal de ikke. Overhovedet ikke. Men det, som kommunen er afsender på, vil vi gerne påvirke i en klimavenlig retning. Det vil sige, at i de måltider, vi serverer i børneinstitutionerne, for de ældre og i forvaltningerne, vil vi gerne have en vegetarisk dag om ugen. Men ikke privat. Jeg skal ikke bestemme, hvorvidt du har lyst til at spise en god bøf«, siger Niko Grünfeld.
Planeten lider
Vi sidder i et af Alternativets seks mødelokaler på Christiansborg – opkaldt efter Alternativets seks kerneværdier – i anledning af partiets sommergruppemøde, som løber af stablen i morgen. Først stillede Niko Grünfeld bakken med vand og kaffe ind i lokalet Empati, men der var ikke nogen stole, så vi har sat os ind i Humor i stedet.
Grünfeld sidder med ryggen til et stort skoledanmarkskort og taler længe om den bæredygtige omstilling, som Alternativet mener er helt nødvendig, hvis ikke vi skal sætte verden, som vi kender den, over styr.
»Kloden er under gevaldigt pres. Planeten lider«, gentager han et par gange.
Miljø- og klimapolitik står allerede højt på dagsordenen i Københavns Borgerrepræsentation, hvor et rødt-grønt flertal med Socialdemokratiet i spidsen har brandet hovedstaden som en af verdens grønneste byer.
Forandringskraften ligger i byerne i fremtiden, fordi der kommer flere og flere mennesker, virksomheder og uddannelsesinstitutioner og dermed også mere og mere magt til
Niko Grünfeld
Men ikke alt kan klares fra rådhuset. Selv om et flertal for nylig meldte ud, at de var klar til at gøre det ulovligt at køre dieselbil i København, kan de ikke gøre noget ved det, fordi den beslutning skal tages af politikerne på Christiansborg. Så hvorfor skal klimakampen føres på Københavns Rådhus?
»Der skal den også føres. Forandringskraften ligger i byerne i fremtiden, fordi der kommer flere og flere mennesker, virksomheder og uddannelsesinstitutioner og dermed også mere og mere magt til. Derfor skal København tage ansvar og rykke, udfordre og presse Christiansborg, som i min optik er for langsommelig i sin handling. Der tror jeg, at byerne har en større forandringsparathed, velvilje og indsigt til at rykke her og nu«.
FN-mål oversat til københavnsk
I slutningen af august præsenterer Alternativet sit partiprogram for København, som kommer til at bestå af 17 overordnede ’københavnermål’ baseret på FN’s 17 verdensmål.
Mål nummer 1 om at afskaffe fattigdom hedder i Alternativets københavnske version således: en by med rige og meningsfulde liv.
Partiprogrammet er udviklet i samarbejde med godt 500 københavnere, og på samme måde skal københavnerne være med til at træffe politiske beslutninger, mener Grünfeld. Han foreslår derfor at lave det, han kalder et københavnermandat, hvor udvalgte sager sendes til afstemning blandt københavnerne, hvorefter kommunalpolitikerne skal stemme efter borgernes ønske.
Et eksempel kunne være den aktuelle sag om at bebygge 6 procent af Amager Fælled.
»Det er en sag, hvor man undervurderer den kollektive stemme, og hvor stor betydning det har for københavnerne at få livskvalitet i de her grønne områder med helt unik natur«, som han siger.