Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Jakob Jørgensen
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen tilbyder DF store besparelser i DR i ny skattereform

En dramatisk beskæring af DR på 12,5 procent og en afskaffelse af medielicensen, som vi kender den, er en del af regeringens tilbud til DF om en skattereform.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt under de tilspidsede politiske forhandlinger om finanslov, skat og udlændingestramninger løfter regeringsdokumenter nu sløret for de skatteinitiativer, som regeringen har forelagt sit støtteparti.

Politiken er kommet i besiddelse af et aftaleudkast til en skattereform, hvis indhold blev drøftet fredag  1. december mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Udkastet indeholder ni konkrete initiativer.

Regeringen lægger blandt andet op til at indføre et nyt jobfradrag målrettet de lavestlønnede, at sænke bundskatten med mindre end 1 promille og at forhøje loftet over beskæftigelsesfradraget til en indkomstgrænse svarende til omkring 510.000 kroner.

Dermed er man gået helt væk fra  at skrotte loftet over beskæftigelsesfradraget, som var regeringens store ønske.

Ifølge udkastet vil man også sænke elafgiften for både virksomheder og borgere, droppe medielicensen og erstatte den med en finansiering gennem et lavere personfradrag og gennemføre millionbesparelser på DR. Initiativerne skal ifølge planen indfases over en femårig periode frem til 2023.

Den præcise størrelse på fradrag og satser er ikke endeligt fastlagt, men kilder i Dansk Folkeparti bekræfter, at partiet er blevet forelagt de ni initiativer, som altså fortsat ligger på forhandlingsbordet. Og både finansminister Kristian Jensen og de konservatives chefforhandler, erhvervsminister Brian Mikkelsen, oplyser, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke står langt fra hinanden på skatteområdet.

»Vi er meget tæt på hinanden«, siger Brian Mikkelsen.

Kilder i Dansk Folkeparti peger på, at man godt kan se sig selv i de ni hovedpunkter, men at der stadig kan skrues på dem hver især. Direkte adspurgt, om Dansk Folkeparti kan støtte en skattereform med indholdet fra aftaleudkastet, svarer Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen:

»Ingen kommentarer«.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tidligere pointeret, at skattereformen primært skal gavne folk med de laveste arbejdsindkomster, mens Liberal Alliance længe kæmpede en forgæves kamp for en lavere topskat. Men ifølge økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet vil aftaleudkastet primært gavne folk, der akkurat ikke betaler topskat.

»Det her udkast til en aftale begunstiger primært dem med pæne mellemindkomster – altså den gruppe, som ligger lige under topskattegrænsen«, siger han.

Sparekniv over DR

Regeringen fremlægger først i begyndelsen af næste år sit udspil til en ny medieaftale, men ifølge aftaleudkastet kan markante besparelser på DR blive en del af skattereformen. Ifølge udkastet skal statens udgifter til DR skæres med cirka 12,5 procent fra 2019 til 2022.

De seneste par dage har forhandlingerne udviklet sig til en sand nervekrig mellem regeringen og DF. Normalt er finansloven for længst på plads i december, men regeringen har til DF’s utilfredshed ønsket at sammenkoble forhandlingerne om skat, finanslov og udlændinge. Parterne er næsten i mål på to af områderne, mens den største knast ser ud til at være Dansk Folkepartis krav om en stramning af flygtninges muligheder for at blive integreret på det danske arbejdsmarked.

Sent onsdag aften mødtes statsminister Lars Løkke Rasmussen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl til et »tilskæringsmøde«, hvor man skulle blive enig om det videre forhandlingsforløb.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden