Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Aleqa Hammond vil ikke pege på en statsminister på forhånd

Flere nordatlantiske kandidater til Folketinget vil ikke sige, hvem de støtter i en danske regeringsdannelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere af kandidaterne til de fire nordatlantiske mandater ønsker ikke på forhånd at pege på, hvem de synes bør være statsminister i Danmark.

Mandag er det grønlandske Aleqa Hammond, der ifølge de grønlandske medier KNR og Sermitsiaq, ikke ville lægge sig fast på, hvilken dansk regeringsdannelse, hun støtter.

I en pressemeddelelse peger hun selv på sin aftale i nuværende valgperiode med Venstre.

»Jeg er således ikke i tvivl om, at min aftale med Venstre om ikke at vælte deres regering i denne periode har gavnet Grønland langt mere, end det samarbejde, jeg før havde med Socialdemokraterne i oppositionen«, siger hun.

Aleqa Hammond er i dag valgt for partiet Vort Lands Efterkommere.

Aftalen blev i sin tid ifølge Folkebladet Lemvig gengivet af skatteminister Karsten Lauritzen (V) således:

»Vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder. Et af de grønlandske mandater har vi gjort til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun så ikke stemmer mod regeringen i afgørende spørgsmål«, sagde han ifølge avisen.

Samme tilgang har det andet nuværende Folketingsmedlem Anja Chemnitz Larsen fra det socialistiske parti Folkefællesskabet også valgt, skriver KNR.

Tendensen er også nået Færøerne ifølge KNR. Her har Magni Arge, der er medlem af Folketinget for det færøske venstreorienterede og separatistiske parti Republikanerne, valgt samme tilgang.

Socialdemokratiske Sjúrdur Skaale har erklæret, at han vil pege på Mette Frederiksen (S).

Skulle et af de færøske mandater går til det liberale Sambandspartiet, er mandatet også i spil. Her vil kandidaten Louis Sigurdsen ikke på forhånd pege på nogen statsministerkandidat, skriver KNR.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden