Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Politikere fra Enhedslisten politianmelder Venstres Britt Bager og Marcus Knuth efter sager om anynome donationer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten politianmelder Venstre-folk for såkaldt donorfinte

Eksperter vurderer, at det var ulovligt, da to Venstre-politikere ikke oplyste navnet på pengedonorer. Enhedslisten har nu politianmeldt Venstres Britt Bager og Marcus Knuth efter sager om anonyme donationer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan have været decideret ulovligt, da Venstre-folkene Britt Bager og Marcus Knuth modtog penge uden at oplyse navnet på donorerne.

Det skriver Politiken i avisen onsdag, og det har fået Enhedslistens Eva Flyvholm og Nikolaj Villumsen til at politianmelde de to Venstre-politikere.

De to Enhedslisteprofiler siger i en pressemeddelelse, at der er brug for, at politiet tager affære, så der kan komme klarhed i sagerne om anonyme pengedonationer.

»Det er utroligt vigtigt, at identiteten på pengedonorer ikke bliver skjult. Nu kan vi se, at der er to professorer, der siger, at det ikke bare er en omgåelse – det er faktisk ikke lovligt. Derfor vil vi gerne have myndighederne til at se på det nu,« siger Eva Flyvholm til Politiken.

»Det er et stort problem for vores demokrati, hvis man ikke ved, hvem der sponsorerer politikere, som stiller op til folketingsvalget«, siger hun.

Sagen handler om, hvorvidt det er tilladt at anonymisere donorer, som gennem flere selskaber kanaliserer penge til politikeres valgkampe.

»Alt for mange gange har vi set partier som Venstre, der gennem lyssky finter og fiduser omgår loven om partistøtte. Statsministeren siger, at Venstre overholder loven. Nu har vi to juraprofessorers ord for, at det Britt Bager og Marcus Knuth har foretaget sig, er ulovligt«, siger Nikolaj Villumsen (Ø) i pressemeddelelsen.

Har afvist lovbrud

Partistøtteloven kræver, at navnet på donorer af over 20.000 kroner til folketingskandidater bliver oplyst til myndighederne.

Men da Britt Bager og Marcus Knuth fik henholdsvis 100.000 og 40.000 kroner, blev donorernes navne ikke oplyst. Det skyldes, at virksomhedsejerne overførte beløbene til politikerne i mindre bidder fra flere af deres selskaber.

Hidtil har Venstre-folk afvist lovbrud, mens medlemmer af den tidligere regerings partistøtteudvalg har vurderet, at det ikke var direkte ulovligt, men i strid med lovens ånd.

Men juraprofessor Morten Broberg fra Københavns Universitet er af en anden overbevisning. Efter de seneste ugers debat om sagerne har han nærstuderet bemærkningerne til loven. Og han er nået frem til, at det er ulovligt, hvis selskabsejerens navn i tilfælde som disse ikke bliver indberettet, fortæller han til Politiken onsdag.

Han får støtte af professor i strafferet Jørn Vestergaard, som erklærer sig »fuldstændig enig«.

Hverken Britt Bager eller Marcus Knuth har vendt tilbage på Politikens henvendelser.

I en sms til Ritzau skriver Britt Bager, at sagen »har været efterforsket«, hvilket resulterede i et bødeforlæg på 10.000 kroner til Venstre i Midtjylland. Derudover citerer hun Midt- og Vestjyllandspoliti, der fortæller, at sagen betragtes som »afsluttet«, fordi der ikke er »grundlag for at iværksætte efterforskning mod enkeltpersoner i anledning af anmeldelsen, idet indberetningspligten alene påhvilede partiorganisationen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden