0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark dømt for ulovligt at have afvist familiesammenføringer

Der er faldet dom i sag, der er blevet kaldt en potentiel »vejsidebombe i dansk udlændingepolitik«.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske stat har ulovligt afvist familiesammenføringer af tyrkiske statsborgere. Sådan lyder en længe ventet dom fra EU-domstolen i en sag, der af flere politikere er blevet kaldt en potentiel »vejsidebombe i dansk udlændingepolitik«. Dommen kan betyde at tusindvis af sager om familiesammenføring skal genbehandles.

Siden 2003 har Danmark afvist familiesammenføring for tyrkere med henvisning til det såkaldte tilknytningskrav. Familiesammenføringerne er blevet afvist med henvisning til, at parrene var stærkere knyttet til deres hjemland end Danmark. Men det var altså ulovligt, har EU-domstolen vurderet i dag.

Tyrkiet har siden 1960’erne haft en aftale med EU, der betyder, at landet på visse områder behandles, som var det en del af unionen. Det er i strid med den aftale, at Danmark har afvist familiesammenføring af tyrkere.

Danmark kan komme til at genåbne mange sager

EU-dommen har været fulgt med stor bevågenhed herhjemme, fordi Danmark risikerer at skulle genåbne tusindvis af sager om familiesammenføring. Udlændinge- og Integrationsministeriet har tidligere vurderet, at dommen i sagen kan få betydning for afgørelser i sager også med andre end tyrkiske statsborgere. Det betyder, at dommen kan føre til, at borgere fra andre lande, der er blevet afvist med henvisning til tilknytningskravet, skal have genoptaget deres sager.

I perioden 2004-2015 har flere end 14.000 fået afslag på deres ønske om ægtefællesammenføring. Tilknytningskravet blev afskaffet sidste sommer.

Før Mattias Tesfaye (S) blev udlændinge- og integrationsminister, har han kaldt dommen en potentiel »vejsidebombe i dansk udlændingepolitik«, men også i et interview med Politiken gjort det klart, at Socialdemokratiet »vil rette os efter de domme, der falder«.

Dommens udfald glæder Thomas Ryhl fra advokatfirmaet Njord, der har ført sagen mod Danmark. Hans klient er en tyrkisk mand, der arbejder i Danmark og ønsker sin tyrkiske kone til landet.

»Det er forrygende«, siger Thomas Ryhl.

»Vi forventer, at dommen kommer til at betyde, at en lang række ægtepar vil få lejlighed til at få deres sag genoptaget, og at de vil få familiesammenføringstilladelse, så de nu efter 2, 5, 10 eller 15 års ventetid kan få lov at leve sammen - også i Danmark, hvis det er det, de stadigvæk vil«.

Læs mere: