0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Finansminister Wammen vil slanke administration og sikre ældres velfærd

Danske Regioner håber på to milliarder kroner og mener ikke, det er nok at dække det demografiske træk.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finansminister Nicolai Wammen (S) holder i dag første møde med regionerne om næste års budget, hvor det største emne er sundhed.

Normalt begynder forhandlingerne i slutningen af april. Valgkamp, regeringsdannelse og sommerferie betyder dog, at forhandlingerne først indledes nu.

»Der er kommet en ny regering, som ønsker at sætte velfærd først, og der er nogle store udfordringer. Vi er meget optaget af, at der kommer flere ældre, men der skal også sendes penge med, så vi kan sikre et godt og velfungerende sundhedsvæsen«.

»Den allerstørste opgave er at dække det faktum, at der kommer flere ældre, hvor der er nogle afledte udgifter«, siger han.

Kasseeftersyn skal give økonomisk overblik

Den socialdemokratiske regering har været ude med en masse løfter om velfærd i valgkampen, og Wammen har iværksat et kasseeftersyn for at se, hvor mange penge han reelt har med at gøre efter regeringsskiftet. Samtidig skal der komme mest muligt ud af pengene.

»Vi skal have flere penge ud i frontlinjen, hvor patienterne er, og vi skal bruge færre penge på administration«, siger han.

Finansministeren forhandler med Danske Regioner, der mener, at regeringen bør finde to milliarder kroner ekstra oven i de 113 milliarder, der i 2019 blev afsat til den del af sundhedsvæsnet, regionerne styrer.

Samtidig er det ifølge regionerne ikke nok at dække det demografiske træk, altså det faktum, at der kommer større udgifter, da der ventes flere børn og ældre i fremtiden.

»Mon ikke det også bliver svært denne gang, men i lyset af valgkampen og ikke mindst de meldinger fra sundhedsvæsnet om behovet, så håber jeg bestemt, regeringen vil være lydhør«, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

»Når man taler om, at man gerne vil give et løft, der svarer til demografien, så er det nemt, hvis man da kan finde pædagoger eller folkeskolelærer«.

»Problemet for os er, at før vi når de overvejelser, skal vi betale udgifter til medicin og nye behandlinger. Derfor er det ikke nok at dække den demografiske udvikling, der er behov for mere end det«.

Senere onsdag mødes finansministeren med kommunernes repræsentanter.

ritzau

Læs mere: