0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen skrotter opholdskrav, der udelukker tusindvis fra dagpenge

Blå partiers opholdskrav for dagpenge skal rulles tilbage, siger ny miniser. Støttepartierne og a-kasserne er glade. Det modsatte er Venstre og DF.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Peter Hummelgaard (S) kan ikke sige hvornår, men opholdskravet for retten til dagpenge bliver annulleret.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den socialdemokratiske regering vil fjerne det omstridte opholdskrav, der begrænser retten til dagpenge. Det garanterer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

»Det er vores politik, og det kommer til at ske«, siger han i et interview med Politiken. Hvornår kan han ikke sige noget om, men opholdskravet står »langt oppe« på listen over hans kommende opgaver.

»Den overvejende del af folk, der bliver fanget i det, er etniske danskere, som har været i udlandet for at arbejde. Så det strider jo imod intentionen fra dem, der vedtog det i sin tid«, siger ministeren og nævner, at det også har vist sig »umuligt at administrere«.

»For det tredje – hvilket er et kæmpe problem – er det med til at udhule, hvor attraktivt det er at melde sig ind i en a-kasse«, siger Peter Hummelgaard.

Opholdskravet betyder, at du skal have opholdt dig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge, også selv om du i alle årene har indbetalt til en a-kasse. Det blev vedtaget af VLAK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti kort før årsskiftet og trådte i kraft ved nytår. Intentionen med et opholdskrav er at skærme dagpengesystemet for udlændinge, der kommer til Danmark, men det rammer også danskere, der i en periode har været bosiddende i udlandet.

Til en start støttede Socialdemokratiet ideen om et opholdskrav, men undervejs i forløbet ændrede partiet holdning og endte med at stemme imod, fordi det var noget »makværk«. Der er ikke lavet nogen opgørelser over, hvor mange der er blevet omfattet af opholdskravet, men den tidligere regering forventede, at 8.300 personer som en konsekvens ville miste dagpengeretten ved årsskiftet.

A-kasser: Kan kun gå for langsomt

Brancheorganisationen Danske A-Kasser opfordrede straks efter regeringsdannelsen i juni Peter Hummelgaard til at tilbagerulle opholdskravet, og derfor glæder direktør Verner Sand Kirk sig over udsigten til, at det bliver til virkelighed.

»Men det kan kun gå for langsomt, for der er ikke noget fornuftigt argument for den ordning«, siger Verner Sand Kirk og påpeger, at jo længere tid opholdskravet får lov at overleve, desto flere vil det ramme.

Ifølge et notat fra Danske A-Kasser har opholdskravet i årets første syv måneder betydet, at 3.746 sager er overgået fra digital til manuel og dermed en meget længere sagsbehandling. I mere end en tredjedel af sagerne er de pågældende a-kassemedlemmer imidlertid slet ikke omfattet af opholdskravet, men fordi de har opholdt sig i et andet EU-land rammes de af dokumentationsregler og dermed mere bureaukrati og længere sagsbehandlingstid.

Derudover fastslår Verner Sand Kirk, at der ikke har været hold i det politiske argument for opholdskravet, nemlig at udlændinge i Danmark ville udnytte dagpengesystemet.

»På trods af, at der er kommet flere tredjelandsborgere i Danmark, så er ledigheden faldet ganske markant for den gruppe. De udnytter altså ikke dagpengesystemet«, siger han.

Blandt regeringens støttepartier er der også begejstring.

»Det er fantastisk«, siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF), der presser på for hurtig afskaffelse af opholdskravet.

Både Radikale Venstre og Enhedslisten støtter også en annullering og er klar til at sikre regeringen flertal.

Annonce

»Det skal ske meget hurtigt, for der er ikke tvivl om, at der er nogen, der kommer i voldsom klemme«, siger arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb (EL).

Venstre og Dansk Folkeparti står til gengæld fast på, at det nuværende opholdskrav er det rette.

»Vi har fundet den rigtige balance. Det er meget beklageligt, at regeringen nu vil rulle de regler tilbage igen, og jeg er bekymret for, om vi så vil se, at der er et stigende antal mennesker, der kommer til Danmark, fordi vi har relativt høje ydelser ved ledighed«, siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre.

Samme toner lyder fra beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF), der fastholder, at der er brug for et værn mod misbrug af dagpengesystemet.

»Det er ikke noget, Dansk Folkeparti kan støtte. Opholdskravet er indført for at sikre, at udlændinge ikke kan komme til Danmark og i løbet af et år få dagpenge«, siger Bøgsted, der dog også erkender, at etnisk danske borgere også bliver ramt.

Læs mere:

Madsen & Magten

 • Lars Krabbe

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Bramsens FE-boomerang, Pias privatskole og Kofods fortid
  Madsen & Magten: Bramsens FE-boomerang, Pias privatskole og Kofods fortid

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Jacob Ehrbahn

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Elbiler, corona-hykleri og Danmarks nye Malcolm X
  Madsen & Magten: Elbiler, corona-hykleri og Danmarks nye Malcolm X

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Der var lagkage for milliarder, Løkkes nedsmeltning i den bedste sendetid og statsministerens powerplay
  Madsen & Magten: Der var lagkage for milliarder, Løkkes nedsmeltning i den bedste sendetid og statsministerens powerplay

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts