0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Hjælpepakke er klar, men flere kan være på vej: »Vi vil gøre, hvad der end skal til for at få Danmark igennem den her svære tid«

Samtlige partier i Folketinget er enige om en ny hjælpepakke til erhvervslivet. Flere kan være på vej, for politikerne er klar til at ofre et trecifret milliardbeløb på at redde det danske samfund fra et corona-sammenbrud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

»På Christiansborg er de daglige politiske uenigheder for en tid lagt til side«, siger finansminister Nicolai Wammen om den nye økonomiske hjælpepakke til erhvervslivet, som alle folketingets partier står bag.

Politik

Kompensation til pressede virksomheder og selvstændige, bedre lånemuligheder for studerende og lempelige adgang til dagpenge i en midlertidig periode.

Det er nogle af de tiltag, som et samlet Folketing med finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen i formiddags kunne præsentere. Den økonomiske hjælpepakke målrettes virksomheder og lønmodtagere, der grundet de vidtrækkende corona-initiativer står uden indtjening.

Men det bliver næppe sidste gang, vi ser otte partiledere og en minister stille sig op til pressemøde og med nød og næppe overholde regeringens corona-påbud om maks at være 10 personer samlet.

Med dagens aftale erklærer samtlige partier sig nemlig parate til at bruge et trecifret milliardbeløb på yderligere hjælpeinitiativer, der – hvis det bliver nødvendigt – kan holde hånden under danske virksomheder og lønmodtagere under coronakrisen.

»Vi vil gøre, hvad der end skal til for at få Danmark igennem den her svære tid«, og »vi er klar til yderligere skridt, hvis der bliver brug for det«, lød det fra finansminister Wammen.

Det forudser ministeren selv, at der bliver:

»Jeg er helt sikker på, at der med det, vi har set i de seneste uger – hvor der hver eneste dag og også fra time til time – kommer nye udfordringer, som vil betyde, at der vil blive brug for flere tiltag i den kommende tid«, siger han.

Venstres partileder, Jakob Ellemann-Jensen, bemærkede ligeså, at dagens hjælpepakke ikke bliver den sidste.

»Der kommer til at være flere tiltag, for det har vi netop sikret med den her aftale, at der er plads til«, lød det.

Kan blive mere end 300 milliarder

Hvor mange penge, aftalepartierne konkret regner med at måtte bruge på hjælpepakker, satte de ikke et konkret tal på. Men loftet ligger højt – meget højt – kunne man forstå på Nicolai Wammen.

»Jeg har set, at der har været nogle økonomer ude i dag og tale om 300 milliarder kroner. Det kan godt være, at det tal på et tidspunkt bliver aktuelt. Det kan også være, at det er et større tal«, sagde han.

Med aftalen fravælger partierne den model, som de omtalte – og fremtrædende – økonomer i en kronik i Berlingske har foreslået. Nemlig en hjælpefond på 300 milliarder. En model, som Venstre ellers var fortaler for.

Adspurgt hvorfor den fondsbaserede model blev forkastet, svarede Wammen:

»Jeg synes, vi har valgt en rigtig fornuftig tilgang til, hvordan den her aftale er lavet, hvor vi kan gå ind og støtte vores virksomheder, hvor vi giver direkte støtte til den selvstændige, og hvor vi holder hånden under de virksomheder, der er særligt hårdt ramt«.

Hvor kommer pengene fra?

Selv om flere journalister bemærkede, at det mulige beløb afsat til coronahjælp er »eksorbitant højt«, manede finansministeren til ro.

»Vi har de økonomiske muskler, fordi der er en sund økonomi i Danmark. Og derfor har vi også råd til de tiltag, som ligger her, og vi har også råd til flere, hvis der bliver brug for det«, lød det.

Staten har en konto i Nationalbanken at trække på, og den har desuden polstret sig »ved at gå ud i markedet for at få yderligere 50 mia. kr«, forklarede Nicolai Wammen.

Han betonede samtidig, at hjælpen foreløbig kun forventes at dække en midlertidig periode på tre måneder.

»Det her er en investering i at holde hånden under Danmark i en svær situation, og dermed også under dansk velfærd. For man skal jo huske på, at hvis vi ikke har virksomheder, der tjener penge i vores samfund, så har vi også færre penge at bruge på vores velfærd. Så tingene hænger sammen. Det er derfor, man ser her i dag, at politikere, der normalt hører til i enten den blå side af Folketinget eller den røde side af Folketinget, står fuldstændig sammen om, at det her er det rigtige at gøre«, sagde han.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts