0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Otte partiledere og finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede den nye hjælpepakke i finansministeriet torsdag formiddag.

Her er politikernes store økonomiske hjælpepakke

Både erhvervslivet, de studerende og de ledige bliver tilgodeset i ny stor økonomisk hjælpepakke, som alle partier står bag.

Politik

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen har sammen med samtlige af Folketingets partier vedtaget en række økonomiske tiltag, der skal hjælpe erhvervsdrivende, studerende og dagpengemodtagere, der lider under coronakrisen. Hjælpepakken blev præsenteret på et pressemøde i formiddags og indeholder følgende tiltag:

 • Selvstændige sikres lønkompensation som privatansatte. Der bliver støtte til omkostningerne, og der gives mulighed for lån på op til 60 milliarder kroner.
 • Folketingets partier erklærer sig klar til at bruge et trecifret milliardbeløb på at hjælpe erhvervslivet med at tackle coronakrisen, hvis det skulle vise sig nødvendigt hen ad vejen. Tilgengæld bliver der ikke etableret nogen decideret hjælpefond, som flere partier - bl.a. Venstre - havde ønsket sig.
 • Retten til sygedagpenge bliver forlænget. Personer, der i perioden fra og med 9. marts til og med 9. juni har modtaget sygedagpenge i mere end 22 uger i de ni forudgående kalendermåneder, vil få forlænget retten til sygedagpenge i 3 måneder.
 • Der bliver desuden lettere adgang til modtage dagpenge og sygedagpenge i en midlertidig periode.
 • Studerende får lov at tage større SU-lån. Konkret får studerende og elever på ungdomsuddannelse ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kr. per måned ud over de gældende stipendie- og SU-lånemuligheder. Det sker for at hjælpe studerende, der mister deres job som konsekvens af krisen.
 • Der ydes også hjælp til selvstændige uden egen virksomhed. Folketinget er enige om, at selvstændige uden eget cvr-nummer kan få dækket op til 75 procent af deres forventede B-indkomsttab. Man kan dog maksimalt kompenseres med 23.000 kroner om måneden.
 • Rejsebranchen får 1,5 milliarder. Det sker konkret ved at styrke den såkaldte rejsegarantifond en med statslig garanti.
 • Rammen for statsgaranterede låneordninger for virksomhederne forhøjes. For store virksomheder hæves garantirammen til 25 mia., mens der for små og mellemstore virksomheder afsættes en garantiramme på i alt 17,5 mia. kr. og en tilhørende tabsramme på ca. 5 mia. kr.
 • Virksomheder i særligt pressede brancher kompenseres for faste udgifter, for eksempel husleje.
 • Små og mellemstore eksportvirksomheder gives øget adgang til såkaldt eksportkredit. Der oprettes der en ny likviditetskaution i EKF – Danmarks Eksportkredit, som skal bane vejen for nye lån for 1,25 milliarder kroner.
 • Den offentliges sektors indkøb skal være med til at understøtte, at virksomhederne – og dermed lønmodtagerne – kommer godt igennem krisen. Aftalepartierne er enige om, at det vil gælde i staten, og regeringen vil gå i dialog med KL og Danske Regioner om mulighederne for en tilsvarende håndtering i kommuner og regioner.

Kilder: Finansministeriet og Ritzau.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden