0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her er politikernes store økonomiske hjælpepakke

Både erhvervslivet, de studerende og de ledige bliver tilgodeset i ny stor økonomisk hjælpepakke, som alle partier står bag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Otte partiledere og finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede den nye hjælpepakke i finansministeriet torsdag formiddag.

Politik

Regeringen har sammen med samtlige af Folketingets partier vedtaget en række økonomiske tiltag, der skal hjælpe erhvervsdrivende, studerende og dagpengemodtagere, der lider under coronakrisen. Hjælpepakken blev præsenteret på et pressemøde i formiddags og indeholder følgende tiltag:

 • Selvstændige sikres lønkompensation som privatansatte. Der bliver støtte til omkostningerne, og der gives mulighed for lån på op til 60 milliarder kroner.
 • Folketingets partier erklærer sig klar til at bruge et trecifret milliardbeløb på at hjælpe erhvervslivet med at tackle coronakrisen, hvis det skulle vise sig nødvendigt hen ad vejen. Tilgengæld bliver der ikke etableret nogen decideret hjælpefond, som flere partier - bl.a. Venstre - havde ønsket sig.
 • Retten til sygedagpenge bliver forlænget. Personer, der i perioden fra og med 9. marts til og med 9. juni har modtaget sygedagpenge i mere end 22 uger i de ni forudgående kalendermåneder, vil få forlænget retten til sygedagpenge i 3 måneder.
 • Der bliver desuden lettere adgang til modtage dagpenge og sygedagpenge i en midlertidig periode.
 • Studerende får lov at tage større SU-lån. Konkret får studerende og elever på ungdomsuddannelse ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kr. per måned ud over de gældende stipendie- og SU-lånemuligheder. Det sker for at hjælpe studerende, der mister deres job som konsekvens af krisen.
 • Der ydes også hjælp til selvstændige uden egen virksomhed. Folketinget er enige om, at selvstændige uden eget cvr-nummer kan få dækket op til 75 procent af deres forventede B-indkomsttab. Man kan dog maksimalt kompenseres med 23.000 kroner om måneden.
 • Rejsebranchen får 1,5 milliarder. Det sker konkret ved at styrke den såkaldte rejsegarantifond en med statslig garanti.
 • Rammen for statsgaranterede låneordninger for virksomhederne forhøjes. For store virksomheder hæves garantirammen til 25 mia., mens der for små og mellemstore virksomheder afsættes en garantiramme på i alt 17,5 mia. kr. og en tilhørende tabsramme på ca. 5 mia. kr.
 • Virksomheder i særligt pressede brancher kompenseres for faste udgifter, for eksempel husleje.
 • Små og mellemstore eksportvirksomheder gives øget adgang til såkaldt eksportkredit. Der oprettes der en ny likviditetskaution i EKF – Danmarks Eksportkredit, som skal bane vejen for nye lån for 1,25 milliarder kroner.
 • Den offentliges sektors indkøb skal være med til at understøtte, at virksomhederne – og dermed lønmodtagerne – kommer godt igennem krisen. Aftalepartierne er enige om, at det vil gælde i staten, og regeringen vil gå i dialog med KL og Danske Regioner om mulighederne for en tilsvarende håndtering i kommuner og regioner.

Kilder: Finansministeriet og Ritzau.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce