0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Forhandlinger er gået i gang: Partier vil have åbnet domstole, frisører og efterskoler i første fase

Det er så meget styr på coronasmitten, at regeringen nu vil genåbne flere dele af samfundet end først planlagt. Partierne har bunkevis af forslag.

Politik

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Frisører, efterskoler og domstole er blandt de institutioner, som flere partier vil have frem i køen, når de skal forhandle med regeringen om, hvordan genåbningen af samfundet kan udvides.​

På et pressemøde tirsdag eftermiddag sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne mere op, end det tidligere er bebudet.

»Vi kan med andre ord gøre fase 1 af genåbningen af Danmark en smule større, end vi havde forventet«, sagde hun.

Statsministeren ville tirsdag ikke gå i detaljer med regeringens egne ønsker til, hvem den udvidede genåbning skal omfatte. Det skal først forhandles på plads med Folketinget. Regeringens overordnede fokus er dog på arbejdspladser, sagde Frederiksen:

»Så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt, og vi ikke er i nærheden af at udfordre kapaciteten i sundhedsvæsnet, for det ønsker vi ikke at gøre, så vil vores fokus være på arbejdspladser. Både af hensyn til danske lønmodtagere og arbejdsløsheden, men i allerhøjeste grad også af hensyn til virksomhederne og dermed dansk økonomi over en bred kam«.

Men nogle vil givetvis blive skuffede, konstaterede Mette Frederiksen:

»Jeg ved godt, at vi med pressemødet her måske risikerer at tænde flere håb, end vi kommer til at indfri. Så bare lige, så alle hører det nu: Vi kommer ikke til at kunne åbne for alle, heller ikke for alle arbejdspladser i landet«.

Domstole i fokus

Efter pressemødet skulle hun virtuelt mødes med partilederne for at høre deres ønsker til genåbningen. Herefter skal myndighederne beregne, hvad smitteeffekten er af de forskellige forslag fra partierne.

I SF vil formand Pia Olsen Dyhr have fokus på højskoler, efterskoler, liberale erhverv som frisører samt domstolssystemet.

»Lige nu er domstolene lukket ned, men anklagerne kører stadig, og det vil sige, at der faktisk sidder folk i arresthusene, og arresthusene er ved at være overfyldt. Så vi har en flaskehals der, hvor man måske også kan gøre noget«, siger hun.

Både Venstre og de konservative ønsker ligeledes at få genåbnet retssalene rundtom i landet hurtigst muligt, siger de to partier til mediet Advokatwatch. Det var tirsdag aften ikke muligt at få en kommentar fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Også Dansk Folkeparti vil have fokus på domstole, liberale erhverv og de ældre elever på blandt andet efterskoler. Derudover vil Kristian Thulesen Dahl også prioritere de ældre, skriver han i en sms. At gøre deres liv mere »tåleligt« er også et fokusområde for regeringen, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

»Mange mennesker er bekymrede for, om man har givet oldemor det sidste kram her i livet. Ældre Sagen presser på for en løsning, og det er jeg enig i, at vi skal finde«, sagde hun.

Ungdomsskoler og lektiecafeer

Enhedslisten har et lidt andet fokus, når det handler om, hvem der bør komme først i køen.

»Vi vil først og fremmest gå til forhandlingerne med et ønske om en mere fast teststrategi, hvor vi kan teste områder og tage udsnit af befolkningen, så vi kan følge med i udviklingen«, siger politisk ordfører Pernille Skipper.

Det er ikke nok, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) så sent som på pressemødet tirsdag oplyste, at det fortsat er ambitionen at teste flere.

»Vi bliver også nødt til at have nogle strategiske overvejelser. Ellers kan vi ikke vide os sikre på, at det ikke stikker af fra os«, siger Pernille Skipper.

Enhedslisten vil desuden bede om beregninger af, hvad det vil betyde, hvis de små selvstændige åbner. At lade alle liberale erhverv åbne vil være »fuldstændig overdrevet«, mener Skipper.

»Og så vil vi også se på tiltag for de mest udsatte grupper, om vi for eksempel kan åbne ungdomsskoler og lektiecafeer«, siger hun.

Radikale Venstre vil også bede om beregninger angående åbning af de liberale erhverv og efterskoler og højskoler.

»Vi håber, at de kan komme i betragtning, men vi vil ikke lægge hovedet på blokken og sige, at det skal være det ene eller det andet. Det må være ud fra et fagligt grundlag, og det har vi ikke set«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.