0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mette Dreyer/POLITIKEN
Foto: Mette Dreyer/POLITIKEN

Oppositionen tager magten over evaluering af coronakrisen

Et flertal uden om regeringen vil give fem uvildige eksperter adgang til interne regeringspapirer i en udredning, som skal styres af Folketinget, ikke regeringen. Konklusionen skal ligge klar i løbet af seks måneder. Justitsministeren afviser forslaget.

Politik

Fem eksperter med forskellig videnskabelig baggrund skal i et halvt år frikøbes af Folketinget til at gennemføre en hurtig udredning af regeringens og myndighedernes håndtering af coronakrisen. Eksperterne skal sikres adgang til alle centrale regeringsdokumenter i perioden fra årsskiftet hen over nedlukningen og frem til genåbningsfasens begyndelse.

Det vil Venstre, Radikale, Dansk Folkeparti og Konservative onsdag formiddag foreslå på et møde i Folketingets udvalg for forretningsorden. Statsminister Mette Frederiksen (S) har selv tidligere argumenteret for en evaluering af coronaindsatsen, men dog uden at præcisere dens indhold.

Da også Liberal Alliance støtter forslaget fra oppositionen, tegner der sig et flertal for at gennemføre udredningen, som skal være forankret i Folketinget, og som skal udstyre ekspertgruppen med adgang til alle relevante sagsakter og notater fra de ministerier og styrelser, der har været involveret i coronaindsatsen.

Eksperterne skal derudover have adgang til notater og materiale fra centrale regeringsudvalg, herunder regeringens to politisk-administrative hjertekamre: Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget. Ekspertgruppen skal også have mulighed for at interviewe centrale politikere og embedsfolk som Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen og Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut. Det skal dog gøres frivilligt for de involverede at møde op.

Det er Venstres gruppenæstformand, Karsten Lauritzen, der i de seneste dage har skrevet modellen sammen, som ser ud til at kunne samle flertal uden om regeringen.

»Det er vigtigt, at det ikke er statsministeren, der evaluerer sig selv, men at det er Folketinget og uafhængige eksperter, der evaluerer regeringens og myndighedernes indsats«, siger Karsten Lauritzen.

Interessant nok har regeringens støtteparti Radikale meddelt Venstre, at partiet gerne vil være medforslagsstiller. Gruppeledelsesmedlem Andreas Steenberg (R) betegner det som afgørende, at eksperterne skal have adgang til alle dokumenter.

»Det overordnede princip er, at man nu laver en ekspertudredning, som er uvildig, åben og ankret i Folketinget. Det er vigtigt med åbenhed om de trufne beslutninger, så vi kan få en åben debat om det«, siger Andreas Steenberg.

Nogenlunde enslydende meldinger lyder fra Konservative og Dansk Folkeparti.

»Når man sætter hele samfundet i stå, har befolkningen krav på, at man bagefter finder ud af, om det foregik på baggrund af de rigtige forudsætninger. Og om der har været ting, der kunne have været gjort anderledes, for eksempel omkring testning«, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Den foreslåede udredning adskiller sig fra de traditionelle kommissionsundersøgelser. Formålet er ikke at undersøge, om der kan gøres et retligt ansvar gældende over for de involverede.

Ved kommissionsundersøgelser udarbejdes den præcise opgaveformulering, det såkaldte kommissorium, traditionelt i et ministerium, som kommissionsarbejderne typisk så refererer til.

Med coronaudredningen mener gruppeformand Mai Mercado (K), at der er ekstra gode begrundelser for, at Folketinget skal være opdragsgiver.

»I en tid, hvor Folketinget i den grad har været koblet af, er det meget vigtigt, at det er Folketinget, der sætter sig i spidsen for at lave den model, der skal føre til en evaluering«, siger Mai Mercado.

I det to sider lange papir, som partierne vil lægge frem, bliver det nævnt, at det parlamentariske redskab tidligere har været brugt i forbindelse med den historiske udredning af Danmarks militære engagementer i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen fra Aarhus Universitet har læst oppositionens forslag og mener ikke, at det er urealistisk, at en ekspertgruppe kan gennemføre evalueringen inden for tidsrammen på seks måneder. Det vil i så fald være afgørende, at undersøgelsen bliver skåret til, så kun en begrænset tidsperiode skal undersøges. Og at der åbnes for adgang til de centrale papirer på et meget tidligt tidspunkt.

»Det ligger i det, at der forlods er taget hensyn til de tidsmæssige rammer, der er sat for udredningen«, siger Grønnegård.

Partiformand Alex Vanopslagh (LA) roser forslaget som noget, Liberal Alliance »gladelig« bakker op om.

»Det er vigtigt at blive klogere på, hvordan vi har håndteret den her krise, og hvad vi kan lære af den og gøre bedre en anden gang. Også på baggrund af at der har været en række sundhedsfaglige anbefalinger, man har siddet overhørig«, siger han.

Partiformand Pernille Vermund (NB) bakker som udgangspunkt også op, men hun er bekymret for, at arbejdet risikerer at blive sat i gang for tidligt.

»Lad os antage, at covid-19 blomstrer op i efteråret. Så vil udgangspunktet aldrig være det samme, som det har været i foråret. Men det er en god idé at få det undersøgt«, siger Pernille Vermund.

Annonce

Justitsministeren: God ide, men dårligt tidspunkt

Gruppeformand Jacob Mark (SF) er positiv over for en evaluering, men har ikke helt fidus til modellen.

»Vi er mindre optaget end oppositionen af relationerne mellem embedsmand og politiker, og hvem der sagde hvad på hvilke tidspunkter. Vi går ikke benhårdt imod det, men for os er det vigtigst at lære at håndtere en epidemi«, siger Jacob Mark.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er enig i behovet for en evaluering, men han mener, at tidspunktet for igangsættelse er helt forkert, fordi de centrale aktører stadig har travlt med at håndtere coronakrisen. En undersøgelse nu vil derfor ifølge regeringen være en forkert prioritering af ressourcerne.

»De, der vil være de centrale personer i sådan en undersøgelse, er nogle af dem, der har knoklet i døgndrift siden 11. marts. Det gør de fortsat, og vi har fortsat brug for dem for at få os sikkert igennem det her«, siger justitsministeren.

Enhedslisten har selv tidligere foreslået en »havarikommission«. Partiet har dog ifølge gruppeformand Jakob Sølvhøj ikke taget stilling til nogen præcis model.

»Vores udgangspunkt er, at det er fornuftigt at få en diskussion regeringen og partierne imellem om at få igangsat en proces, så vi lærer af de erfaringer, vi har fået i de seneste måneder«, siger Sølvhøj.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?