0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen opgiver planer om privatisering efter heftig kritik

Kommunerne får et halvt år til at fremlægge en plan for, hvordan de selv kan lukke affaldsforbrændinger og sørge for at brænde mindre af.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Et bredt flertal i Folketinget er efter sene forhandlinger natten til tirsdag blevet enige om den første delaftale i den handlingsplan, der skal sørge for, at Danmark nedbringer udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Alle partier fra Enhedslisten til Liberal Alliance er enige om, at affaldshåndteringen i Danmark fremover skal være grønnere og mere effektiv.

Det erfarer Politiken fra flere kilder.

For at få aftalen i hus har regeringen måttet droppe kravet om, at kommunerne skulle udskille deres forbrændingsanlæg i selvstændige selskaber, som private kunne købe sig ind.

Ifølge Politikens oplysninger får kommunerne i stedet et halvt år til at fremlægge en plan, hvor de beviser, at de selv kan reducere forbrændningen af affald, som udleder store mængder CO2.

Derpå er det op til Forsyningstilsynet at vurdere, hvorvidt planen lever op til forventningerne. I modsat fald kan området udsættes for konkurrence. Dog har Enhedslisten sikret sig, at kommunerne stadig vil have aktiemajoriteten i forbrændingsselskaberne, hvis andre aktører får en fod ind på markedet.

Forud er gået et dramatisk forløb.

Enhedslisten blev godt og grundigt provokerede, da klimaminister Dan Jørgensen (S) for nogle uger siden fremlagde et forslag til en grønnere affaldssektor. Her lagde han nemlig op til et opgør med den kommunale håndtering af affald. Også SF har været kritiske over for den del af udspillet.

I dag ligger opgaven hos kommunerne, der også ejer forbrændingsanlæggene. Men Dan Jørgensen foreslog, at affaldshåndteringen fremover skal udsættes for konkurrence.

I Enhedslisten og omegn vækker det mindelser om Dong-sagen, hvor staten solgte en større portion aktier til kapitalfonden Goldman Sachs. Derfor advarede politisk ordfører Pernille Skipper (EL) regeringen mod at tromle forslaget igennem med partier i blå blok.

Adspurgt, hvorvidt Enhedslisten var klar til at vælte Dan Jørgensen, svarede Pernille Skipper ikke afvisende:

»Vi kan ikke drage konklusionen eller konsekvensen endnu, så langt er vi ikke, men den model, der er lagt på bordet, er stærkt bekymrende«, sagde hun til DR.

Ifølge Politikens oplysninger bliver kommunerne med den nye aftale dog fortsat tvunget til at udbyde håndteringen af alt andet end affald end det, der skal brændes af. Den liberalisering af håndteringen af skraldet fra de danske husholdninger havde kommunerne også kæmpet imod.

Den nye aftale præsenteres i dag.