0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sofie Carsten Nielsen vil søge resultater: Hver leder har sin stil. Jeg har en anden

De radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen, tilslutter sig den fløj i partiet, der gerne vil have en mere kompromissøgende stil. Der er brug for et godt forhandlingsklima for at nå resultater, mener hun.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I de seneste år har Morten Østergaard som politisk leder i Radikale Venstre excelleret i disciplinen trusler.

For omkring et år siden var det et krav fra Radikale Venstre, at der skulle ligge en plan for at få børnene ud af Udrejsecenter Sjælsmark, før partiet ville lægge stemmer til regeringens første finanslov.

Siden blev det et ultimativt krav, at der skulle være en klimahandlingsplan inden grundlovsdag 2020. Ellers ville Morten Østergaard trække støtten til regeringen.

Og senest tog Østergaard i begyndelsen af denne måned den kommende finanslov som gidsel. Uden en aftale om at reducere udslippet af drivhusgasser med mindst 50 procent i 2025 ville Radikale Venstre ikke medvirke i en finanslov for 2021.

Den trussel annullerer den nye politiske leder af de radikale, Sofie Carsten Nielsen, nu, ligesom hun gør det klart, at det med hende i spidsen foreløbig er slut med at true regeringen på livet.

»Jeg synes, eftertanken er til, at vi lige skruer lidt ned for truslerne og op for samarbejdsiveren«, siger hun.

Ambitionerne er de samme, også på det grønne område, men Sofie Carsten Nielsen vil som ny leder hellere true med at blive ved forhandlingsbordet frem for at true med at trække støtten. Indtil for nylig var hun selv næstformand for den radikale gruppe, og hun fortryder ikke den hidtidige linje. Truslerne har haft en effekt, fastholder hun.

»De har sådan set flyttet barren, flyttet målet opad«, siger hun og henviser blandt andet til aftalen om en grøn skattereform, som i hendes optik ikke var blevet til virkelighed, hvis ikke Østergaard havde fundet de skarpe gloser frem.

»Det tror jeg simpelthen ikke. Men jeg kan også høre, både når jeg lytter i mit eget bagland og ude omkring, at det nærmest er kommet til at lyde som ultimative krav. Og dem lagde vi altså på hylden også i 00’erne. Og det gør vi igen«.

Hvorfor lægger I valgtruslerne på hylden?

»Fordi jeg synes, det støjer. Det kom til at støje for meget. Det er blevet noget, alle hører som noget ekstremt, og det har vi ikke brug for. Det her efterår handler om at forhandle. Vi skal sidde ved alle forhandlingsbordene, og jeg skal bruge al min energi på det«.

Forhandlingsklimaet på Christiansborg har også lidt under truslerne, mener hun.

»Det er klart, man kan ikke blive ved og ved med det. Det skaber måske også – vil jeg også godt sige og har lært af – et klima, der kan blive lidt vanskeligt. Og vi skal have det bedste forhandlingsklima, vi overhovedet kan, for vi skal nå resultaterne«, siger Sofie Carsten Nielsen.

Men hvis det har virket, hvorfor så lægge det på hylden?

»Det er, fordi det har en tid, og jeg synes ikke, at tiden er til det i det her efterår. Tiden er til at sidde ved det forhandlingsbord, indtil vi når tilfredsstillende resultater«.

Du har været partiets nummer to i en årrække side om side med Morten Østergaard. Hvorfor har du ikke ændret på kursen noget før, hvis du tænkte, at det var rigtigt at droppe truslerne?

»Fordi hver ting har sin tid, og hver leder har sin stil, og sådan skal det være. Jeg har en anden. Nu har jeg også lyttet til, hvad der er omkring mig«.

Der var ikke nog