0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Teleindustrien raser over ny sikkerhedslov

Teleindustrien kritiserer et lovforslag, som skal beskytte telenetværkene, for at være dyrt og uklart. Men det er helt bevidst, siger eksperter, af hensyn til forholdet til Kina.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Danmarks telenetværk, som styrer vores internet, mobil- og telekommunikation, skal i stigende grad underlægges militære logikker og kontrol. Det fremgår af et nyt lovforslag under Forsvarsministeriet, hvis formål er at beskytte telenetværkene, men som møder kraftig kritik fra netværkenes private ejere. I et fælles høringssvar advarer de danske teleselskaber om, at regeringen er ved at »indføre et af de mest restriktive og uforudsigelige forbudsregimer i EU«.

Lovforslaget udspringer ifølge flere eksperter af frygten for den kinesiske telegigant Huawei. USA har under præsident Trump anklaget Huawei for at stå i ledtog med Kinas militær og efterretningstjeneste. Huawei afviser anklagerne som grundløse, men flere vestlige lande har reageret ved at udelukke Huawei fra at opbygge de nationale 5G-mobilnetværk.

Den kinesiske telegigant er ikke direkte nævnt i S-regeringens lovforslag, som vil gøre det muligt at forbyde bestemte leverandører og lande fra at udbygge dansk teleinfrastruktur. Beslutningen vil blive truffet af Center for Cybersikkerhed, som er del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Men ifølge brancheorganisationen Teleindustrien er det »fuldstændig uklart, hvilke lande og hvilke specifikke leverandører Center for Cybersikkerhed anser for at udgøre en trussel mod statens sikkerhed«.

Teleselskaberne kan heller ikke få svar på, hvilke dele af deres netværk centret anser for ’kritisk infrastruktur’, og som derfor er underlagt lovforslaget. Endelig indskrænkes muligheden for at blive hørt og få indsigt i centrets afgørelser og klage over dem. Det er stærkt problematisk, mener Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce