0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tiltalen mod Inger Støjberg er klar – med vigtig tilføjelse

Samtlige samråd, hvor den tidligere udlændingeminister har talt usandt over for Folketinget, vil nu blive brugt imod hende i Rigsretten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Marius Renner
Foto: Marius Renner
Politik

Et stort flertal i Folketingets underudvalg, der har til opgave at køre rigsretssagen mod Inger Støjberg i stilling, har her til formiddag endeligt besluttet den tiltale, hun kommer til at stå over for i Rigsretten.

Samtlige samråd, hvor den tidligere udlændinge- og integrationsminister angiveligt har talt usandt over for Folketinget i sagen, indgår nu i tiltalen, bekræfter flere udvalgsmedlemmer over for Politiken.

I det oprindelige udkast var ellers blot ét samråd nævnt. Men nu er tiltaleteksten blevet tilrettet.

Det sker, efter Politiken for et par dage siden på baggrund af et lækket udkast kunne sætte fokus på, at Folketinget ifølge en strafferetsekspert risikerede at udelukke muligheden for at bruge Inger Støjbergs angiveligt vedvarende vildledning af Folketinget som en skærpende omstændighed i sagen, da kun ét specifikt samråd fremgik af tiltalen mod den tidligere minister.

Som strafferetseksperten Lene Wacher Lentz var citeret for i Politiken, hvilket fik flere overraskede udvalgsmedlemmer til at ville diskutere formuleringen af tiltalen mod Støjberg på ny i udvalget:

»Man har afskåret sig fra at benytte en skærpende omstændighed, som ville være helt oplagt at skrive ind«.

Hårdere straf er mulig

Instrukskommissionen har konkluderet, at Inger Støjberg på et samråd 1. juni 2017 fremkom med »en række oplysninger, som blev givet til Folketinget, og som efter kommissionens opfattelse er urigtige eller vildledende i forhold til det hændelsesforløb, som kommissionen har lagt til grund« – det er usandhederne på dette samråd, underudvalget i samarbejde med de to advokater, der skal føre sagen, havde besluttet at nævne som skærpende omstændighed i sagen.

Men ikke nok med det. Kommissionen konkluderer videre:

»Den urigtige og misvisende beskrivelse af disse forhold blev senere gentaget (af Inger Støjberg, red.) i flere folketingsbesvarelser og efterfølgende samråd«.

Nu nævnes det i tiltalen, at Inger Støjberg på i alt fire samråd gav »urigtige eller misvisende« oplysninger. Dette kan – i hvert fald ifølge strafferetseksperten – potentielt resultere i en hårdere straf, hvis Støjberg ender med at blive erklæret skyldig i sagens hovedforhold:

En overtrædelse af ministeransvarlighedslovens paragraf 5, stk. 1, fordi Støjberg ifølge tiltalen »iværksatte og fastholdt« en ulovlig administration, hvor asylpar blev adskilt i strid med menneskerettighedskonventionen og principperne i dansk forvaltningsret. En tiltale, der potentielt kan resultere i bøde eller fængsel, hvis hun bliver dømt.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig
  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig

  Henter…

  Madsen & Magten er tilbage fra coronapause - og taler stadig om corona.

  I denne udsendelse kan du høre om genåbningen af Danmark, der blev annonceret i går. For størrelse betyder noget, men ingen kan rigtigt blive enige om, hvor på skalaen vi befinder os. Til gengæld er alle enige om farven på genåbningen, den er rød, for de blå partier er ikke med. Betyder det, at oppositionen nu har fundet et svagt punkt hos Mette Frederiksen?

  Så skal vi videre med statsministeren - og hvad hun laver derhjemme. Det handler blandt andet om madvaner og rengøring, men også om politisk kommunikation, mener Kristian Madsen.

  Til sidst handler det om oppositionen, og hvem der egentligt er chef for den del af det politiske Danmark. I et lille stykke tid var det Jakob Ellemann, men nu styrtbløder Venstres vælgere, og Søren Pape er lige så stor – eller større end Ellemann. Og Pernille Vermund er faktisk tæt på. Så hvem er blå statsminister-kandidat, eller er det i virkeligheden lige meget?

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.