0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Partier vil tildele statsborgerskab på en ny måde

Ved at dele tildelinger af statsborgerskaber op i flere lovforslag vil NB og DF gøre det nemmere at stemme ja til nogle og nej til andre. S er ikke afvisende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nye Borgerlige foreslår at lave om på måden, hvorved Folketinget hvert halve år tildeler nye statsborgerskaber. I stedet for at lave ét lovforslag med mange hundrede nye danskere på vil partiet gøre behandlingen mere individuel, så folketingsmedlemmerne nemmere kan stemme ja til nogle og nej til andre.

»Vi ser for eksempel gerne, at personer fra de her ’Menapt-lande’ (Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan og Tyrkiet, red.) kommer på et selvstændigt lovforslag, så man kunne stemme nej til dem. Dem, der virkelig fortjener et statsborgerskab, vil vi gerne have mulighed for at stemme for, men ikke dem, som vi mener, absolut ikke skal have det. Derfor er den nuværende massetildeling uhensigtsmæssig«, mener Nye Borgerliges indfødsretsordfører, Mette Thiesen, der repræsenterer sit parti i de netop igangsatte forhandlinger om nye indfødsretsregler.

Forhandlingerne handler om det cirkulære, som embedsmændene i Udlændinge- og Integrationsministeriet vurderer ansøgerne ud fra, og Nye Borgerlige har på linje med andre partier foreslået stramninger her. Blandt andet et stop for statsborgerskaber til personer fra overvejende muslimske lande samt skærpede kriminalitets- og selvforsørgelseskrav.

Partiet ønsker desuden, at Folketingets Indfødsretsudvalg efterfølgende skal debattere og eventuelt interviewe hver enkelt af de ansøgere, der slipper igennem de objektive kriterier, så man eventuelt kan sortere yderligere fra her. Og altså også helt nede i folketingssalen, når det endelige lovforslag med de navne, som et flertal ønsker at give statsborgerskab, skal til afstemning, ønsker Mette Thiesen altså at ændre på procedurerne.

»Det, der er vigtigst for os, er, at man behandler sagerne individuelt, og så kan det jo være, at Indfødsretsudvalget kan blive enige om, at ’de her 50 er vi alle sammen enige om, vil være til gavn for Danmark; de er gode mennesker’, og så sætter man dem på ét lovforslag, og dem, der er så er tvivl om, kan man sætte på et andet lovforslag«, siger hun

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Madsen & Magten

 • Gregers Tycho

  Masserne & Magten

  Henter…

  Borgens svære parforhold, et håndtryk og et forlist venskab

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hummelgaard har kittel-angst, Mette F. har kirke og killinger, og Rohde har kristendommen

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Støjbergs nye chance, Dansktop-effekten og Danmarks strammer-skam

Annonce

For abonnenter