0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyt tvangsindgreb får det til at »krybe ned ad ryggen« på kriseforsker

Regeringens epidemilovforslag vil gøre det muligt at frihedsberøve folk, hvis de har befundet sig et sted, hvor der er konstateret smitte. Men indgrebet er så vilkårligt, at det risikerer at sprede frygt i befolkningen, advarer eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Alexander Sjöberg
Foto: Alexander Sjöberg

Hvis regeringens epidemilovforslag bliver vedtaget tirsdag, kan borgere blive sat i tvangsisolation, hvis de har befundet sig et sted med smitteudbrud. Det kan også gælde demonstrationer, som 'her 'Men in Black'-demonstration i København.

Politik

Hvis ikke Danmark befandt sig midt i en sundhedskrise, ville regeringen have mere end svært ved at få opbakning til et nyt og kontroversielt tvangsindgreb, som Folketinget står til at vedtage. Det vurderer flere eksperter, Politiken har talt med, om § 28 i regeringens forslag til en ny epidemilov. Forslaget er planlagt til afstemning på tirsdag.

Tvangsindgrebet vil gøre det muligt for sundhedsministeren at frihedsberøve og tvangsteste borgere, hvis de har befundet sig et sted, hvor der er konstateret smitte. Men definitionen af ’sted’ er så uklar, at det potentielt kan ramme alt fra demonstrationer til skoler, udendørs sportsarrangementer, arbejdspladser, en lejlighedsopgang eller et besøg i supermarkedet.

Indgrebet må tages i brug, selv om det ikke er muligt eller for ressourcekrævende for staten at identificere, hvem der har opholdt sig det givne sted. Borgere får i stedet pligt til at orientere sig via pressemeddelelser eller »andre relevante hjemmesider«, om de tilfældigvis har opholdt sig et sted, hvor der er nedlagt krav om isolation og testning.

Sundhedsministeriet skriver selv, at tvangsindgrebet »vil kunne have karakter af frihedsberøvelse«. Derfor vil berørte borgere have ret til at teste forbuddet ved domstolene – forudsat de ved, at de er berørt.

Den manglende retssikkerhed og uforudsigelighed, som indgrebet skaber, får det til at »krybe ned ad ryggen« på Kristian Lauta. Han er prodekan på Københavns Universitet og medlem af Copenhagen Center for Disaster Research.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Madsen & Magten

 • Discovery+

  Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hvad har Løkke i posen, hvorfor fik Khader skældud, og hvad er det med politikere og asfalt?

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Dørmanden Tesfaye, et sandt retroforslag og Kofods livline

 • Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Redder regeringen Syriens-børn for at redde Kofod? Hvorfor er Bager bitter? Og fik Ellemann andet end en frisør-tid?

Annonce

For abonnenter