0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbudt stof kan true drikkevandet i hovedstadsområdet

Et uønsket stof spreder sig hos vandværker i hovedstadsområdet, der kan få svært ved at overholde den fastsatte grænseværdi.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For halvanden måned siden måtte borgere på Frederiksberg koge deres vand i omtrent en uge for at undgå bakterier. Men det er langtfra den eneste trussel mod vandet i hovedstadsområdet. Et uønsket stof har spredt sig så meget, at vandværkerne i yderste instans kan blive nødt til helt at lukke for vandet.

Der er tale om stoffet DMS, der blandt andet stammer fra midler brugt i træbeskyttelse og maling, som i dag er forbudt. I modsætning til mange andre uønskede stoffer er det i særlig grad observeret i bynære områder og langt flere steder end den mere lokale forurening, der typisk er tilfældet med uønskede stoffer i grundvandet. På nuværende tidspunkt har man fundet DMS på 27 ud af 35 vandværker hos de fem forsyningsselskaber Hofor, Novafos, Frederiksberg Forsyning, Glostrup Forsyning og HTK Forysning i Høje-Taastrup, der leverer vand til borgere i 18 hovedstadskommuner.

Ifølge Miljøstyrelsen er stoffet ikke fundet i koncentrationer, der er farlige for sundheden. Det skal formentlig indtages i mængder mange gange den tilladte grænseværdi på 0,1 mikrogram per liter for at være farligt. Ikke desto mindre skal vandværkerne leve op til den grænse, og det kan blive svært, når stoffet er så udbredt, og det endnu er det ikke muligt at rense vandet for DMS. Derfor kan stoffet udgøre et »alvorligt problem for forsyningssikkerheden«, siger professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU.

»Selv for større forsyningsselskaber vil det være vanskeligt at imødekomme det krav, hvis ikke man finder en løsning, der kan rense vandet for DMS«, siger han.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Madsen & Magten

 • Gregers Tycho

  Masserne & Magten

  Henter…

  Borgens svære parforhold, et håndtryk og et forlist venskab

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hummelgaard har kittel-angst, Mette F. har kirke og killinger, og Rohde har kristendommen

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Støjbergs nye chance, Dansktop-effekten og Danmarks strammer-skam

Annonce

For abonnenter