0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kollerup: Nu er grænsen for negative renter nået

Erhvervsminister truer med indgreb over for banker, hvis de sætter beløbsgrænse længere ned end 100.000.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Simon Kollerup kom i dag endnu en gang med en advarsel til bankerne i debatten om negative renter.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil ikke på nuværende tidspunkt lave et lovindgreb over for banker, der opkræver negative renter af kunderne.

Men grænsen er nået nu, siger erhvervsministeren under et samråd i Folketingets Erhvervsudvalg torsdag.

Her var Simon Kollerup indkaldt for at uddybe sin skarpe kritik af banker, der opkræver negative renter af kunderne. En kritik Kollerup fastholder på samrådet.

Erhvervsministeren peger på, at mange banker har indført en grænse på 100.000 kroner. Har man mere end 100.000 kroner stående i banken, skal man betale negative renter til banken. Det har ifølge Kollerup skabt usikkerhed hos mange danskere:

»Mange oplever det som uforståeligt og urimeligt, at bankerne opkræver negative renter. Jeg mener, at grænsen for opkrævningen af negative renter er nået nu med de 100.000 kroner. Sætter man grænsen yderligere ned, vil betragteligt flere danskere blive ramt af de negative renter«, siger Simon Kollerup.

Ifølge bankerne sker opkrævningen, fordi Nationalbanken opkræver negative renter, så bankerne dermed får en omkostning. Men erhvervsministeren fremhæver, at bankerne ikke er tvunget til at placere pengene i Nationalbanken.

Ifølge Simon Kollerup har bankerne eksempelvis mulighed for at bruge danskernes indlån til at nedbringe lang og dyr gæld. Og dermed faktisk have gavn af pengene.

»Jeg mener, at bankerne skal tænke sig grundigt om, før de sætter grænserne ned herfra, hvor vi er nu. Det er selvfølgelig et budskab, jeg håber, at de vil lytte til«, siger Simon Kollerup.

Et varsel til bankerne

Han fastslår samtidig, at hvis bankerne sænker beløbsgrænsen yderligere, så vil han »indkalde de partier, der finder interesse for det«.

Det er et varsel om, at bankerne risikerer et lovindgreb, hvis de fortsætter med at sætte beløbsgrænsen ned.

»Jeg har ikke set tilløb til, at banker er ved at sætte grænsen længere ned end 100.000 kroner. Derfor følger vi situationen for nuværende. Men hvis de vil sætte grænsen længere ned, må vi i fællesskab se, hvad der er det rigtige værktøj«, siger Simon Kollerup.

Regeringen kan måske finde et flertal sammen med Dansk Folkeparti for et indgreb. I Dansk Folkeparti er man bekymret for, at eksempelvis ældre borgere ikke kan have penge stående i banken, uden at det koster penge.

Det kan presse borgere ud i investeringer med risiko eller til at hæve store kontantbeløb, lyder kritikken.

Ifølge Simon Kollerup er det vigtigt, at bankerne stopper med at sænke beløbsgrænsen nu, fordi bankerne er helt centrale for et normalt liv i Danmark. Derfor er de også genstand for en anden politisk bevågenhed end andre virksomheder:

»Man kan godt bo i Danmark uden at købe letmælk. Men det er ganske enkelt vanskeligt at forestille sig en privatøkonomi hænge sammen, hvis ikke man har en indlånskonto«.

»Du vil ikke kunne modtage løn og børnepenge uden en indlånskonto. Og de fleste danskere bruger indlånskontoen til husleje, indkøb og daginstitutioner. Alle de transaktioner, som er nødvendige i hverdagen«, siger Simon Kollerup.

ritzau