Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Integration. Hvordan skal den danske udlændingepolitik sættes sammen? Det er partierne ikke helt enige om.
Foto: KLAUS HOLSTING

Integration. Hvordan skal den danske udlændingepolitik sættes sammen? Det er partierne ikke helt enige om.

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få overblik i udlændingedebatten: Det mener partierne

Udlændingedebatten er for alvor blusset op i årets valgkamp. Men hvad mener partierne?

FV 2015
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen valgkamp uden udlændingedebat.

Spørgsmålet om flygtninge og indvandrere gjorde i går entré i valgkampen, da Venstre præsenterede, hvordan partiet ønsker at stramme udlændingeområdet, hvis de vinder regeringsmagten.

Men hvad vil partierne med den danske asyl og indvandringspolitik?

Politiken har kigget i udspil, partiprogrammer og udtalelser for at skabe et overblik over, hvad de enkelte partier mener.

Socialdemokraterne

Socialdemokraternes budskab er, at flygtninge og indvandrere skal i arbejde.

Partiet ønsker sammen med regeringspartneren de radikale at skabe 30.000 jobforløb til flygtninge og indvandrere og sikre, at de personer, der ikke kan komme i arbejde, skal have et virksomhedsrettet tilbud i form af for eksempel løntilskud, virksomhedspraktik eller nyttejob. Unge under 30 år uden en kompetencegivende uddannelse skal i uddannelsesforløb.

Partiet slår på, at regeringen har strammet mulighederne for at modtage asyl for første gang i 12 år. Det har Socialdemokraterne gjort ved at indføre midlertidig opholdstilladelse for personer, der ikke er individuelt forfulgt. Det har været heftigt debatteret, hvor mange asylansøgere, stramningen har ramt, men DR 1-programmet 'Detektor' har dokumenteret, at stramningen ind til videre har ramt hver femte asylansøger.

Socialdemokraterne har sammen med de radikale lempet vilkårene for flygtninge, der allerede er i landet. Regeringen har således blandt andet afskaffet starthjælpen og gjort det muligt for asylansøgere at bo og arbejde uden for asylcentrene. Venstre mener, at de bedre vilkår vil lokke flere flygtninge og indvandrere til landet, men det afviser regeringen.

Socialdemokraterne ønsker - stik imod regeringsgrundlaget fra 2011 - at lade udviklingsbistanden blive på 0,87 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) og er for 24-årsreglen.

Radikale

De radikale har slået på, at flygtninge og indvandrere ikke skal behandles hårdere end danskere.

Partiet har sammen med regeringspartneren Socialdemokraterne lempet vilkårene for flygtninge, der allerede er i landet. Regeringen har således blandt andet afskaffet starthjælpen og gjort det muligt for asylansøgere at bo og arbejde uden for asylcentrene.

Selv om Radikale ikke vil behandle flygtninge og indvandrere anderledes, slår partiet fast, at udlændingepolitikken handler om at »have fokus på en bestemt gruppe og at give dem de redskaber, som gør, at de kan opnå en hurtigere tilknytning, og at de kommer i arbejde«, som udlændinge- og integrationsordfører Marlene Borst Hansen har slået fast. Det kan for eksempel ske gennem nyttejobs.

De radikale indførte midlertidig opholdstilladelse for asylansøgere, der ikke er individuelt forfulgt, i samarbejde med regeringspartneren Socialdemokraterne.

Radikale ønsker i modsætning til Socialdemokraterne i fremtiden at øge udviklingsbistanden til 1 procent af BNI, sådan som det også står i regeringsgrundlaget fra 2011. Ligeledes går partiet imod regeringspartneren ved at være modstander af 24-årsreglen. I sidste regeringsperiode valgte partiet dog ikke at kæmpe for en afskaffelse af den omdiskuterede regel.

SF

SF slår på, at partiet ikke skelner mellem mennesker på baggrund af hudfarve og religion, men understreger, at partiet stiller krav om aktiv deltagelse i det danske samfund.

Partiet vil arbejde for, at 10.000 flere indvandrere og efterkommere kommer i arbejde i 2020, som partiet præsenterede sammen med Socialdemokraterne i deres fælles 2020-udspil. Punktet er stadig en del af SF's partiprogram.

Partiet ønsker, at uddannelse får en større rolle i integrationen af indvandrere, at nedbringe antallet af udsatte boligområder, og at FN's børnekonvention indkorporeres direkte i dansk lov.

SF stemte imod regeringens forslag om midlertidig opholdstilladelse, men for afskaffelsen af blandt andet starthjælpen.

SF ønsker at få udviklingsbistanden op på 1 procent af BNI, og partiet er ikke tilhænger af 24-årsreglen, men i 2008 indgik partiet en udlændingeaftale med Socialdemokraterne om at frede reglen som politisk stridspunkt.

Enhedslisten

Enhedslisten ønsker at lempe dansk asylpolitik.

Partiet arbejder for, at Danmark skal tage imod flere flygtninge, og at det skal være lettere for flygtninge og indvandrere at få dansk statsborgerskab.

Enhedslisten stemte imod regeringens forslag om midlertidig opholdstilladelse, men for afskaffelsen af blandt andet starthjælpen.

Partiet ønsker at hæve udviklingsbistanden til 1,5 procent af BNI og er skarpe modstandere af 24-årsreglen.

Alternativet

Alternativet ønsker at skabe det, partiet i sit integrationsudspil kalder »bæredygtig integration«.

Partiet vil blandt andet indføre et 2-årigt uddannelsesforløb, der skal undervise indvandrere i demokratiske værdier som ligestilling og religionsfrihed. Samtidig vil partiet indføre faget 'demokratisk medborgerskab' i folkeskolen, som blandt andet skal forebygge radikalisering.

Alternativets integrationsordfører, Uzma Ahmed, har over for Politiken slået fast, at indvandrere, som ikke vil engagere sig i det danske samfund, skal sendes hjem. Et synspunkt, som formand Uffe Elbæk dog hurtigt skød ned igen, hvorefter integrationsordføreren trak det tilbage.

Uffe Elbæk, der pt. er partiets eneste folketingsmedlem, stemte imod regeringens forslag om midlertidig opholdstilladelse. Han var stadig en del af radikale, da regeringen afskaffede starthjælpen med mere.

Alternativet er imod 24-årsreglen.

Venstre

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Venstre ønsker at bremse tilstrømningen af asylansøgere og vil sænke støtten til flygtninge og indvandrere, der ikke er i arbejde.

Partiet ønsker blandt andet at afskaffe kontanthjælpen for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte og i stedet indføre en ydelse på niveau med S.U., genindføre optjeningsprincipperne for flygtninge, så de ikke kan modtage børnecheck og folkepension med det samme, samt gøre det sværere at opnå permanent ophold.

Samtidig vil Venstre sortere indvandrere efter nationalitet, så det bliver nemmere for personer fra lande, der rangerer på FN's liste over udviklede lande at komme til Danmark, mens det skal være sværere for folk, der kommer fra lande, som ikke er på listen over udviklede lande.

Venstre ønsker at sænke den danske ulandsbistand til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI), men vil samtidig sende flere penge til nærområder og Afrika, blandt andet for at mindske antallet af flygtninge, der kommer til Danmark. Et regnestykke, som både Udenrigsministeriet og eksperter har understreget bliver meget svært at få til at gå op.

Partiet stemte for regeringens tiltag om midlertidig opholdstilladelse, men imod afskaffelsen af blandt andet starthjælp, som Løkke har kaldt en »lønforhøjelse på 10.000 kroner« til flygtningefamilier.

Venstre er tilhængere af 24-årsreglen, men ønsker at modernisere reglen og i fremtiden fritage udlændinge, »der er integrationsegnede«, som der står i partiets udlændingeudspil fra august 2014.

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti ønsker at stramme den danske udlændingepolitik og begrænse antallet af muslimer, der kommer til Danmark.

Partiet vil sørge for, at danske jobs bliver besat af danskere, og derfor skal virksomheder fremover dokumentere, at de ikke kan få besat jobs af danskere, før de går ud og leder efter arbejdskraft uden for EU, mener DF.

Samtidig ønsker partiet at genindføre optjeningsprincipperne på velfærdsydelser til udenlandske statsborgere, at afskaffe greencard-ordningen og hæve beløbsordningen, der lige nu betyder, at udlændinge kan komme til Danmark, hvis de har et job til 375.000 kroner om året.

Dansk Folkeparti stemte for regeringens tiltag om midlertidig opholdstilladelse, men imod afskaffelsen af blandt andet starthjælp.

Partiet var med til at indføre 24-årsreglen som støtteparti til VK-regeringen og er stadig stor tilhænger af reglen. DF vil sænke dansk udviklingsbistand til 0,7 procent af BNI.

Konservative

Konservative vil føre en »stram og ansvarlig udlændinge- og integrationspolitik«, som det hedder i partiprogrammet.

Partiet ønsker modsat Venstre ikke at sortere udlændinge ud fra, hvilket land de kommer fra, men vil sortere på, hvilke evner de har, og hvor villige de er til at bidrage til og blive en del af det danske samfund. De personer, der ikke ønsker dette, eller som bryder loven, skal sendes ud af landet, mener partiet.

Partiet gik før valget i 2011 arm i arm med de radikale om, at der skulle flere udlændinge til Danmark.

De konservative stemte for regeringens tiltag om midlertidig opholdstilladelse, men imod afskaffelsen af blandt andet starthjælp.

Partiet er tilhængere af 24-årsreglen, men ønsker at modernisere den. Konservative er det parti i blå blok, der ønsker den højeste udviklingsbistand. Den skal dog stadig sænkes i forhold til det nuværende niveau til 0,8 procent af BNI, mener partiet.

Liberal Alliance

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Liberal Alliance ønsker at stramme asylområdet, men vil åbne det danske arbejdsmarked for indvandrere, der gerne vil bidrage til det danske samfund.

Partiet skriver i deres udlændingeudspil, at de ønsker at afskaffe sociale ydelser for indvandrere og selv lade dem betale for at gå til lægen eller på hospitalet, de første år de er i landet.

Samtidig ønsker LA at hjælpe langt færre flygtninge i Danmark for i stedet hjælpe dem i nærområderne. Kun flygtninge, der er direkte eller personligt forfulgt, skal kunne få asyl i Danmark.

Liberal Alliance stemte for regeringens tiltag om midlertidig opholdstilladelse, men imod afskaffelsen af blandt andet starthjælp.

Partiet er imod 24-årsreglen og ønsker at skære udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden