Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udveksling hitter i erhvervslivet

Virksomheder er vilde med studerende, der har været på udveksling. I både Novo Nordisk og Siemens Danmark oplever man stigning i antal ansøgere med udvekslingserfaring.

Studieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra erhvervslivet er det et stort »ja tak« til studerende med udvekslingserfaring. I Dansk Industri (DI) er man »virkelig glade for«, at tal fra Uddannelsesministeriet viser, at flere studerende de seneste år har læst i udlandet.

»Det er en global verden, vi lever i, og rigtig mange studerende vil opleve at skulle søge job på arbejdspladser, som er globalt orienteret, og det er i stigende grad vigtigt for virksomhederne, at medarbejderne har et globalt fokus«, siger Charlotte Rønhof, der er forskningspolitisk chef i DI.

I alt valgte 7.177 studerende i 2011 et kortere eller længere udvekslingsophold i udlandet. Og det bliver et godt kort på hånden efter endt uddannelse, forudser man i DI.

»Mange vil opleve at blive udstationeret eller få udenlandske kollegaer, så at man via sin uddannelse allerede har orienteret sig imod, at verden er større end Danmark, er klart en fordel«, siger Charlotte Rønhof og henviser til en analyse, som DI foretog for et par år siden. Her blev et udvekslingsophold fremhævet som noget »attraktivt« for virksomheder.

»Vi mener også, der er noget sundt i at komme ud og teste sin egen viden op imod det, man kan i andre lande. For det er dem, man skal konkurrere med om jobbene på sigt – unge fra hele verden«, siger Charlotte Rønhof.

Devaluerer man ikke et udlandsophold, hvis alle studerende tager ud?

»Jeg tror, at det fremadrettet bliver mere normen end undtagelsen. Og derfor vil det være sådan, at virksomhederne faktisk forventer det. Det vil være mere ekskluderende, at man ikke har gjort det, end fremhævende, at man faktisk har gjort det«, siger hun.

Hos Novo Nordisk stemmer rekrutteringsmanager Sebastian Page i:

»Et udlandsophold betyder i høj grad noget for os, når vi ansætter. Faktisk mere og mere. Der er en vis modenhed, nysgerrighed og selvstændighed i det at turde at tage uden for landets grænser for at studere. Studierne er jo ofte vanskelige nok i sig selv, og at man så lægger en ekstra sværhedsgrad oveni ved at rejse ud, det er noget, vi anser for gode sider af en personlighed, når vi søger nye medarbejdere«, siger han og fortæller, at de i Novo Nordisk netop nu oplever en stigning i antallet af ansøgere, der har været i udlandet at læse som en del af deres uddannelse.

Hverdagen bliver international

Også i Siemens Danmark har man lagt mærke til stigningen i medarbejdere, der har været i udlandet som en del af deres uddannelse, fortæller hr-direktør Lars Terp og siger, at de »i høj grad lægger vægt på udlandsophold«, når de ansætter nye medarbejdere.

»Det gør vi af forskellige årsager. En af dem er, at vores hverdag og relationen til vores kunder bliver væsentlig mere international«, siger han.

Derfor er det vigtigt for Siemens Danmark, at deres medarbejdere blandt andet kender til forskellige kulturer og arbejdsmarkedsmodeller.

»Det kan man godt læse sig til, men det giver et helt andet indblik, hvis man selv har prøvet at forholde sig til en virkelighed i andet land«, siger han.

»Det behøver ikke være på den anden side af Jorden, det kan såmænd være i Tyskland eller Sverige, det handler mere om ens parathed til at prøve at skulle fungere et andet sted. Både uddannelsesmæssigt, men også at skulle fungere som menneske i et anderledes setup. Det er bare vigtigt, at man har prøvet at indgå i et studiesamarbejde med ikke-danskere i udlandet«.

Professor Nina Smith fra Aarhus Universitet, der også sidder i kvalitetsudvalget for videregående uddannelser og i studienævnet og meritudvalget for økonomisk institut på Aarhus Universitet, er som DI ikke bange for, at flere studerende på udvekslingsophold vil devaluere betydningen af selve opholdet:

»Det kan godt være, at det for den enkelte studerende bliver knap så stærkt et signal, men samlet set og rent samfundsøkonomisk er et udvekslingsophold en god idé«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden