Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sådan forestillede Bjarke Ingels sig, at Amagerforbrænding kunne udvides med en kunstig 90 meter høj skibakke.
Foto: BIG

Sådan forestillede Bjarke Ingels sig, at Amagerforbrænding kunne udvides med en kunstig 90 meter høj skibakke.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Storstilet affaldsprojekt må droppes

København siger nej til at brænde mere affald af, fordi det vil skade klima og miljø.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arkitekt Bjarke Ingels’ idé om en skibakke oven på en udvidet Amagerforbrænding er blevet fremhævet af CNN og andre toneangivende medier, og denne avis’ arkitekturanmelder har kaldt projektet »sexet«.

Men sexet er ikke nok for Københavns Kommune, der siger nej til sin del af en lånegaranti på 4 milliarder kroner til projektet, fordi det vil skade klima og miljø.

En udvidelse af Amagerforbrændings kapacitet med næsten 30 procent til 560.000 ton affald årligt vil nemlig ikke blot vil øge CO2-udledningen fra 140.000 til 200.000 ton årligt. Den vil også fastlåse affaldsbehandlingen på værket i 30-40 år.

LÆS OGSÅ Det vil gå ud over udviklingen af nye teknologier til behandling af affald, som kunne hjælpe Danmark og København til at nå sine klimamål og give danske miljøvirksomheder flere eksportkroner. Erkender forsinkelse af renovering»Affald er en ressource, som bliver stadig vigtigere, og vi vil i København medvirke til at finde nye, smartere veje til at udnytte det«, forklarer teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF). København erkender, at renoveringen af Amagerforbrænding vil blive forsinket, og at en del af de 84 millioner kroner, der er brugt til udbud og projektering, er spildt.

Men kommunen påpeger, at man tidligere har efterlyst bud på et »betydeligt mindre forbrændingsanlæg« fra Amagerforbrændings bestyrelse.

FOTO

Ifølge både miljøorganisationer, branchefolk og regeringen har København taget den helt rigtige beslutning.

»Amagerforbrænding ønsker at brænde langt mere affald af i en tid, hvor affaldsmængderne falder, og hvor vi i stedet bør blive bedre til at genanvende materialer, genbruge produkter og forebygge affaldsproduktion i så store mængder«, siger Christian Poll, affaldsekspert i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Mærkesag for regeringen
DN peger sammen med Det Økologiske Råd og Greenpeace på, at affaldsforbrænding langtfra er CO2-neutral og skaber slagger og giftige røgrensningsrester.

Flere af vore nabolande som Tyskland, Sverige og Holland er i dag langt bedre til at kildesortere og genanvende, mens vi kun har enkelte undtagelser fra forbrænding som for eksempel BioVækst ved Holbæk, hvor husholdningsaffald omdannes til biogas og gødning.

Direktør i Dansk Energi Lars Aagaard mener, at Danmark nu har chancen for at komme i front med genanvendelse.

»Danmark har i årtier været førende på affaldsforbrænding, men det vil være forældet om 10-20 år«, påpeger Aagaard.

Ministre er positive og tilfredse
Mere genanvendelse er en af miljøminister Ida Aukens (SF) mærkesager:

»Regeringen arbejder for en grøn omstilling, og jeg ser Københavns beslutning som et afgørende signal til de mange virksomheder, der beskæftiger sig med genanvendelse«, siger Auken.

Også klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er positiv.

»Det er grundlæggende godt for klimaet at bevare fokus på at forebygge mængden af affald og i stedet øge genanvendelsen«, siger Lidegaard.

Lønborg er helt uening i beslutning
Amagerforbrændings bestyrelse består af politikere fra København og omegnskommunerne. Formanden, Mogens Lønborg (K), er helt uenig i beslutningen.

»Jeg står meget, meget, meget uforstående over for det her«, siger han.

Lønborg fremhæver, at anlægget er meget gammelt og allerede burde have været fornyet. Han vil derfor nu prøve at få overbevist sine kolleger i Københavns Borgerrepræsentation om at sige ja.

Folk skal endnu ikke opgive håbet

Folk, der er vilde med Bjarke Ingels og hans skibakke, skal endnu ikke opgive håbet: Ifølge eksperter kan bakken nok også være sexet indpakning af et mindre anlæg om end i knap så potent målestok. FACEBOOK-------------------

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod der, at 'Bliver det alligevel et nej, vil Lønborg søge opbakning til låne de 4 milliarder uden lånegarantien på de 2,5 milliarder fra København - et scenarie, der dog ifølge eksperter er stærkt usandsynligt'. Mogens Lønborg oplyser, at den tolkning er forkert, og at han ingen planer har i den retning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden