Vindmøller. Denne udsigt vil ikke, som det ellers var planlagt, blive brudt af høje vindmøller nær kysten.
Foto: Peter Hove Olesen

Vindmøller. Denne udsigt vil ikke, som det ellers var planlagt, blive brudt af høje vindmøller nær kysten.

Klima

Sortænder forhindrer omstridte kystnære havvindmøller i Sejerø Bugt

Sejerø Bugt er blevet pillet ud af et udbud af kystnære havmølleparker. Samtidig forlænges udbuddet med fire måneder. I branchen er der fortsat bekymring for den politiske opbakning til kystmøllerne.

Klima

Efter længere tids usikkerhed om den mulige placering af en vindmøllepark nær kysten i Sejerø Bugt har partierne bag energiforliget besluttet at fjerne bugten fra udbuddet. Tilbage står fem andre mulige placeringer af kystnære havmølleparker. De virksomheder, der kan byde, får nu fire måneder ekstra til at tilpasse deres bud.

Fristen for at afgive bud var oprindelig 4. april. Den blev i marts udsat til 4. maj af energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), fordi flere faglige vurderinger pegede på, at en havmøllepark i Sejerø Bugt formentlig ville have negative virkninger på bestanden af sortænder. De danske farvande har international betydning for sortænderne.

Dengang tvivlede ministeren på, at man kunne fjerne Sejerø Bugt fra udbuddet, uden at hele udbuddet skulle gå om. I stedet bebudede han nye undersøgelser af sortanden.

Samtidig har der været uro om energiforliget, hvor der har været røster fremme om, at man kunne droppe eller udskyde de kystnære havmølleparker for at holde den udskældte PSO-afgift nede. Også Lars Christian Lilleholt har talt meget om behovet for at få styr på PSO-afgiften.

Uroen er baggrunden for, at partierne i rød blok sagde ja til at fjerne Sejerø Bugt fra udbuddet og til at få sat en endelig frist for det samlede udbud.

Det ville være rart, hvis ministeren og forligskredsen genbekræfter, at (...) vi har et udbud af kystnære vindmøller, og at de fuldt ud står bag

»Vi vil gerne sende det signal til Venstre og omverdenen, at vi vil have de møller rejst. Men jeg er stadig meget usikker på, om Venstre står ved, at de møller skal bygges – det er en meget utilfredsstillende situation at være i«, siger de radikales ordfører, Andreas Steenberg.

S: Vigtigt med afklaring

Alternativet var fortsatte undersøgelser, der dels ville forsinke udbuddet yderligere, dels måske munde ud i, at en eventuel havmøllepark i Sejerø Bugt kun kunne blive på 50 megawatt (MW) og ikke 200.

Socialdemokraternes ordfører, Jens Joel, lægger vægt på, at udbuddet ikke er blevet mindre.

»Det var vigtigt at få skabt en afklaring. Virksomhederne har mange penge på højkant. De har brugt millioner på at prækvalificere sig. Derfor er det uheldigt, at ministeren selv har været med til at skabe usikkerhed om energiforliget. Jeg kan kun opfordre til, at han maner den usikkerhed i jorden«, siger Jens Joel.

Samme opfordring lyder fra brancheorganisationen Vindmølleindustrien og en af de tre virksomheder, der er prækvalificeret til at afgive bud på de kystnære havmølleparker, European Energy.

Her siger administrerende direktør Knud Erik Andersen, at han er glad for, at der nu er truffet en beslutning. European Energy var interesseret i en havmøllepark i Sejerø Bugt og har endnu ikke taget stilling til, hvordan de vil tilpasse deres bud. Men han mener, at fire måneder ekstra er tilstrækkelig tid til at gøre det.

»Hvis vi skulle have nogle ønsker i dag, ville det være rart, hvis ministeren og forligskredsen lige genbekræfter, at vi har et energiforlig i Danmark, vi har et udbud af kystnære vindmøller, og at de fuldt ud står bag. Det ville være rart at få genbekræftet. Der har været sådan en uro omkring det«, siger Knud Erik Andersen.

Han henviser til både European Energys investorer og virksomhedens leverandører, hvor ikke mindst de udenlandske har svært ved at forstå, hvad der foregår i dansk energipolitik.

I Vindmølleindustrien siger direktør Jan Hylleberg i en pressemeddelelse:

»Sammen med den nye aftale og budfrist går jeg helt bestemt ud fra, at ministeren på vegne af regeringen maner enhver diskussion af aflysning af de kystnære projekter i jorden«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var ikke muligt at træffe energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt i går.

Billigere end ’rigtige’ havmøller

De kystnære havmøller ses som et billigere alternativ til havmøller, fordi nærheden til kysten gør dem billigere at opføre og vedligeholde.

Der er lagt loft over støtten, og samtidig skal virksomhederne bag selv betale for at få dem koblet til strømnettet. Ved havmølleparker betales denne udgift af Energinetdk, dvs. elforbrugerne.

Af samme årsag mener European Energys Knud Erik Andersen, at det ville være svært at få økonomi i en kystnær havmøllepark på 50 MW i Sejerø Bugt.

De tre prækvalificerede firmaer havde oprindelig ni måneder til at udforme deres bud.

Udbuddet omfatter 350 MW og forventes fordelt på to til tre havmølleparker. Det vil altså ikke være alle de udbudte områder, der kommer i brug. Områderne kan hver rumme op til 200 MW, undtagen det ved Bornholm, hvor der kun må opstilles 50 MW.

I Hofor, som ligesom European Energy var interesseret i Sejerø Bugt, siger områdechef for vind- og energihandel Jesper Pedersen:

»Vi er kede af, at det har taget så lang tid, før vi har fået en afklaring. Det er ærgerligt, at et projektområde er taget ud, for det gør mulighederne i Østdanmark mindre. Men vi er først og fremmest tilfredse med, at der er kommet en afklaring, og vi mener, at den forlængede frist giver os rimelig tid«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den tredje firma er Vattenfall. Her havde man også gerne set en tidligere afklaring, så processen ikke var blevet trukket i langdrag, siger kommunikationschef Arne Rahbek.

»Men vi er meget tilfredse med, at kystnære møller stadig er en del af energiforliget. Vi har brugt mange ressourcer på det område, og hvis de kystnære møller blev pillet ud, ville Danmark miste meget troværdighed«, siger Arne Rahbek.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden