Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Topøkonom: Det bliver endnu dyrere, hvis vi sænker farten på den grønne omstilling

Klima- og energiministeren tager fejl, når han siger, at prisen for den grønne omstilling løber løbsk, mener Peter Birch Sørensen, formand for det uafhængige 'Klimarådet'.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vil kun blive endnu dyrere på længere sigt, hvis regeringen gør alvor af at genåbne den gældende energiaftale.

Sådan lyder meldingen fra formand for regeringens rådgivende organ, Klimarådet, Peter Birch Sørensen, efter at klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i dagens udgave af Berlingske for anden gang i løbet af få uger har meldt ud, at de offentlige støttekroner til den grønne omstilling er løbet løbsk, og at regeringen derfor overvejer at genåbne energiforliget.

Til Berlingske siger Lilleholt:

»Man er nødt til at forholde sig til, at prisen for den grønne omstilling er blevet for høj, og at vi derfor er nødt til at få skåret regningen til. Der kunne det være en mulighed at kigge på de kystnære møller. Prisen for dem er steget markant, og vi oplever stigende lokal modstand imod dem«,« siger ministeren. Han uddyber:

»Situationen har ændret sig fundamentalt, og det ville være uansvarligt, hvis jeg bare satte mig ned og var ligeglad. Det er fornuftigt at tage den diskussion åbent og offentligt, og mit ansvar er at forholde mig til, hvordan vi sikrer, at økonomien hænger sammen,« siger han.

Tempo skal øges gradvist

Der er to grunde til, at det vil være uhensigtsmæssigt at genåbne energiforliget, påpeger Peter Birch Sørensen:

»For det første skal tempoet i omstillingen til vedvarende energi gradvis forøges, hvis vi skal realisere målet om uafhængighed af fossile brændsler i 2050. Hvis vi sænker omstillingstempoet i de kommende år, så skal vi forcere tempoet så meget desto mere senere hen for at indhente det forsømte«, siger han.

Han fortsætter:

»En omstilling af energisystemet er en kompliceret proces, der kræver et langt sejt træk. Det er svært og derfor dyrt at gennemføre en stor omstilling inden for kort tid. Derfor risikerer vi, at det bliver uforholdsmæssigt dyrt, hvis vi udskyder en stor del af omstillingen til kort tid før 2050«.

For det andet vil manglende efterlevelse af energiaftalen skabe usikkerhed om rammerne for den grønne omstilling og troværdigheden af de langsigtede mål for Danmarks klima- og energipolitik, og det risikerer også at få den samlede regning til at ryge endnu højere op, understreger Peter Birch Sørensen:

»En større usikkerhed og deraf følgende større risiko for investorerne i vedvarende energi vil gøre dem mindre villige til at investere. I så fald skal der bruges flere støttemidler for at holde omstillingen i gang«, siger han.

LÆS MERE

Lars Christian Lilleholt henviser i Berlingske blandt andet til de stigende udgifter til kystnære vindmøller. Ifølge kan støttebehovet til k ystnære vindmøller i 2019 og 2020 stige med op til 313 millioner kroner og i de følgende 10 år med op til 2,7 milliarder, så den samlede såkaldte PSO-støtte i perioden ender på 4,3 milliarder kroner - en stigning på 170 procent.

Grundløs bekymring om løbsk pris

Men bekymringen for, at de offentlige støttekroner løber løbsk, er grundløs, forklarer Peter Birch Sørensen og henviser til Klimarådets seneste rapport om netop PSO-støtten.

»I vores nylige rapport om PSO-systemet har vi fremskrevet støtteudgifterne under forskellige antagelser om den fremtidige udvikling i elpriserne og under den forudsætning, at vi skal fortsætte udbygningen med vedvarende energi, så vi i 2050 er uafhængige af fossile brændsler«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han nævner følgende to scenarier:

»I det mest pessimistiske scenarie, hvor elpriserne forbliver på det nuværende historisk lave niveau, vil PSO-udgifterne stige med 1-2 milliarder kroner frem mod starten af 2020’erne, hvorefter de vil stabilisere sig på trods af en ambitiøs udbygning med vedvarende energi«.

»Et mere sandsynligt scenario er dog, at PSO-udgifterne vil falde mærkbart på længere sigt som følge af højere elpriser, fordi de nuværende elpriser ikke kan dække de langsigtede omkostninger ved elproduktionen for hverken de konventionelle kraftværker eller for producenter af grøn strøm«, siger han.

En stor del af stigningen i støtteudgifterne skyldes, at elprisen er faldet de senere år, forklarer Peter Birch Sørensen.

»Selvom vi i dag betaler mere i støtte til vedvarende energi over elregningen end for 10 år siden, så er den samlede elpris inklusive PSO-tariffen i dag lavere end dengang«.

Hverken Socialdemokraterne, SF eller de radikale anerkender klima- og energiministerens regnestykker, der fører til konklusionen om, at de offentlige støttekroner til den grønne omstilling er løbet løbsk. De afviser således at genåbne energiforliget, der blev vedtaget bredt i folketinget i 2012.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden