Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PEDERSEN PEER
Foto: PEDERSEN PEER

Svend. Som meget proaktiv miljøminister satte Svend Auken (S) gang i den danske udfasning af HFC-gasser før alle andre lande.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske virksomheder kan takke Svend Auken for unik position

Et tidligt og visionært dansk forbud mod HFC-gasser satte skub i danske virksomheders teknologiske udvikling – det kan give arbejdspladser og eksport.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske virksomheder står i en unik stærk position til at levere ny, klimavenlig køleteknologi til hele verden.

Det kan de takke en nu afdød socialdemokratisk miljøminister ved navn Svend Auken for, fortæller Asbjørn Vonsild, dansk medlem af en rådgivende gruppe for ny køleteknologi under Montreal-protokollen.

»Under Svend Auken besluttede Danmark at afskaffe HFC-kølemidlerne og forbyde dem helt for alle større køleanlæg og for husholdningernes køleskabe. Danmark var meget tidligt ude og har holdt fast og skubbet på for at få udfaset HFC-gasserne internationalt«, siger han.

I starten var store dele af den danske køleindustri i chok. Det føg med advarsler om, at Danmark ville blive »landet med varmt øl og smeltet smør«, skriver senere miljøminister Ida Auken i en rapport udgivet i 2011.

Men sådan gik det ikke. Tværtimod.

Køleskabsproducenter som Gram og Vestfrost udviklede nye modeller uden de skadelige gasser og I dag har en række store danske virksomheder udviklet kommercielle køleanlæg til f.eks. supermarkeder, der bruger CO2 som kølegas.

»Det er pudsigt at den gas, vi alle kender som klimafarlig, faktisk er klimavenlig i denne her sammenhæng«, siger Asbjørn Vonsild.

Ny virksomhed skaber job

Også nye virksomheder er kommet til på grundlag af teknologibaseret på såkaldte naturlige kølemidler.

En af dem er firmaet Advansor, som blev stiftet af to tidligere medarbejde ved Dansk Teknologisk Institut i 2006.

De havde udviklet et CO2-drevet køleanlæg til supermarkeder og industrivirksomheder. I dag beskæftiger de 100 medarbejdere, omsætter for 250 millioner årligt og sælger til 22 lande, i Europa.

»I 2011 solgte vi til en amerikansk virksomhed, som er i fuld gang med at udbrede det i USA«, fortæller medstifter og nuværende salgsdirektør Kim G. Christensen.

»Svend Auken lagde jo grundstenen til at gøre Danmark til et foregangsland på det her område. Den danske afgiftsordning fra 2003 var unik og gav sindssygt meget diskussion på tværs af Europa, men den virkede fuldstændigt som den skulle«, siger han.

Da afgiften i 2007 blev fulgt op med et forbud mod HFC i alle køleanlæg over en vis størrelse, havde det ingen virkning, for alle supermarkeder i Danmark havde allerede skiftet deres anlæg ud, fortæller han. En del af dem med køleanlæg fra Advansor.

»Vi er nok prototypeeksemplet på den grønne vækst og iværksætterkultur, som Danmarks skiftende regeringer taler om«, siger Kim G. Christensen.

Derfor er der næppe tvivl om, at danske virksomheder lige nu hepper på en stærk aftaletekst i Wien.

»Man skal op i et vist volumen før alternativerne til HFC er konkurrencedygtige. Og sådan en aftale kan give et skub«, siger Asbjørn Vonsild.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden