0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Piotr Malecki/Piotr Malecki
Foto: Piotr Malecki/Piotr Malecki

Kullandet Polen er vært for de næste to ugers globale klimatopmøde. Polen vil helst bremse kravene om at sænke CO2-udledninger hurtigt, for det vil betyde, at man skal lukke vigtige arbejdspladser. Her er det arbejdere i Knurow lige uden for topmødebyen Katowice.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Holland lægger pres på EU ved klimatopmøde

De næste to uger skal verdens lande diskutere klima i kullandet Polen. Her er et overblik over, hvad der er på spil.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hollands ministerpræsident, Mark Rutte, har åbnet årets globale klimatopmøde i Polen med en presbold til sine kolleger. I en tale mandag sagde han, at EU’s nuværende klimamål – at skære udledningen af drivhusgasser med 40 procent i 2030 i forhold til 1990 – er uambitiøst for en rig region, der er blandt verdens største CO2-forurenere.

Tallet burde være 55 procent, mente Mark Rutte. Det vil Holland i hvert fald sætte som mål for sig selv. Og alle andre EU-lande burde følge med.

Bang. Så var det topmøde skudt i gang. Et klimamøde, der af flere involverede bliver betegnet som det vigtigste siden 2015.

Her er et rids af, hvad man kan forvente i de to uger, mødet varer.

Hvad handler topmødet om?

Hvert år mødes FN’s 193 lande for at diskutere klima på de såkaldte COP-møder; dette møde er det 24. i rækken. Målet er at bremse klimaforandringerne og deres skader, bl.a. ved at love bindende mål for udledning af drivhusgasser eller at skaffe penge til klimahjælp. Der forventes godt 20.000 mennesker – politikere, embedsmænd, akademikere, aktivister, medier – i den polske kulmineby Katowice.


Hvorfor kaldes topmødet for vigtigt?

Der er to grunde. Den ene er teknisk. På COP21 i Paris i 2015 enedes landene om en klimaaftale, der skal begrænse opvarmningen til 2 grader – og helst 1,5 grader – over temperaturen i slutningen af 1800-tallet. Samtidig blev det aftalt, at den første store status over, hvordan det går, skulle holdes tre år senere, på COP24. Det er nu.


Den anden grund er timingen. De seneste uger har en række store rapporter fra bl.a. FN fortalt, at CO2-udledningen stadig stiger, og at vi er på vej mod en stor klimakatastrofe, hvis vi ikke kan halvere vores globale CO2-udslip inden for 10-12 år. Det er vi ikke i nærheden af, selv med de løfter, der blev givet i Paris – der skal meget mere til.Hvem er synderne?

Kort fortalt os allesammen. Verdens største CO2-udleder, Kina, har erkendt problemet, men opfører stadig nye kulkraftværker. Store lande som Indien og Sydafrika tøver med at love, hvornår deres CO2-udledning vil toppe. USA er ved at trække sig ud af Parisaftalen. Brasiliens nyvalgte præsident vil gøre det samme og fælde mere regnskov. Olielande som Saudi-Arabien kræver undtagelsesbestemmelser.


Selv EU, der ellers er lidt af en klimaduks, tøver: Værtslandet Polen, der er en stor kulproducent, mener, at EU bør sænke ambitionerne. Og de seneste dages optøjer i Paris, udløst af nye klimaafgifter, viser, at det er svært at få selv de rige landes befolkninger med.


Hvad kan man forvente af mødet?

I bedste fald ender det med, at Parisaftalens målsætninger bliver omsat i konkrete planer for CO2-reduktioner. Desuden er der håb om, at et gammelt løfte om at opbygge en fond på 100 milliarder dollars (650 mia. kr.) om året til grøn omstilling og katastrofehjælp til u-landene kan få lidt mere konkret substans. Risikoen for et udvandet resultat er dog desværre høj.Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden