Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Hvis vi svigter, vil Arktis og Antarktis fortsat smelte, korallerne vil dø, havene vil stige«, advarer Antonio Guterres.
Foto: Gonzalo Fuentes (arkiv)/AP

»Hvis vi svigter, vil Arktis og Antarktis fortsat smelte, korallerne vil dø, havene vil stige«, advarer Antonio Guterres.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN-chef: »Klimaforandringerne løber hurtigere, end vi gør, og vi bliver nødt til at indhente dem hurtigst muligt«

FN's generalsekretær, António Guterres, sender en dramatisk appel til de knap 200 lande ved klimamøde i Polen.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kampen mod klimaforandringerne er en kamp mod uret. Det siger FN's generalsekretær, António Guterres, ved den officielle åbning af FN's 24. klimakonference.

»Vi har problemer. Vi har store problemer med klimaforandringerne. Klimaforandringerne løber hurtigere, end vi gør, og vi bliver nødt til at indhente dem hurtigst muligt, inden det er for sent«, siger han ifølge en udskrift af talen.

Guterres betegner klimaforandringer og global opvarmning som det absolut største problem, verden står over for.

For mange mennesker rundt om i verden er kampen mod klimaforandringerne allerede nu »et spørgsmål om liv eller død«, understreger Guterres.

Han betegner klimakonferencen i Katowice som »det vigtigste møde om klimaforandringer, siden Parisaftalen blev underskrevet«.

»Hvis vi svigter, vil Arktis og Antarktis fortsat smelte, korallerne vil dø, havene vil stige, flere mennesker vil dø af luftforurening, mangel på vand vil plage en betydelig del af menneskeheden, og omkostningerne ved katastrofer vil skyde i vejret«, siger Guterres.

Den seneste rapport fra FN's klimapanel advarer om, at en temperaturstigning på 1,5 grader kan indtræffe allerede om 12 år - i 2030. Det vil have »ødelæggende konsekvenser«, siger Guterres.

I sidste uge viste en anden rapport fra Den Meteorologiske Verdensorganisation, WMO, at verden har kurs mod en temperaturstigning på tre til fem grader i dette århundrede.

Det er langt over det mål på to grader, som størstedelen af verdens lande i Parisaftalen er blevet enige om at arbejde for at holde sig indenfor.

Guterres minder om, at de fleste af de lande, der står bag de største udledninger af drivhusgasser, er langt fra at opfylde de løfter, de afgav med underskrivelsen af Parisaftalen i 2015.

»Så det er tydeligt, at vi er langt ude af kurs«, siger generalsekretæren.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden