Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Årtiers kuljagt har udhulet undergrunden, så nu synker byen

I det sydlige Polen er bjergene af kulmineaffald så store, at man kan bygge både jernbaner og skisportssteder på dem. Fra husenes skorstene bølger en tyk, kvælende røg. Både landskab og luft er beviser på Polens knap 300 år lange kærlighedsaffære med kullet. I dag begynder et topmøde om verdens klima i hjertet af landets vigtigste kulområde – og polakkerne vil stritte hårdt imod, når resten af EU kræver strammere klimakurs.

FOR ABONNENTER

Bytom er en by, der har oplevet meget og overlevet det hele.

I sine små 800 år har den prøvet at blive invaderet og afbrændt af mongolerne. At høre under Schlesien, Böhmen, Østrig, Preussen, Tyskland og Polen og være valplads for århundreders grænsekrige. At lægge jord til nogle af nazisternes værste jødeforfølgelser: Da de første jøder blev sendt med tog til Auschwitz, skete det fra byens banegård.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

    Alt om Klima­bedraget

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden