Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ved klimatopmødet i Polen kræver unge handling nu mod den globale opvarmning.
Foto: Czarek Sokolowski/AP

Ved klimatopmødet i Polen kræver unge handling nu mod den globale opvarmning.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det går den forkerte vej: Udledningen af CO2 stiger igen

Udledningen af CO2 er begyndt at stige igen efter en periode med stilstand.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens alverdens lande er samlede til årets klimatopmøde, COP24, i Katowice i Polen, blandt andet for at gøre status over, hvordan det går med at opfylde målene i klimaaftalen fra Paris, viser to nye opgørelser, at udviklingen går den forkerte vej.

Et spinkelt håb om, at den globale udledning af CO2 stort set havde toppet omkring 2015, er nu definitivt aflivet. Udledningen ventes i år at blive omkring 2,7 procent højere end sidste år, hvor den var højere end i 2016.

»Vi troede, eller snarere håbede, at udledningen toppede for få år siden. To år med fornyet stigning viser, at det var ønsketænkning. Energiforbruget overhaler den imponerende vækst i vedvarende energi og energibesparelser«, siger professor Rob Jackson fra Stanford University. Han er leder af Global Carbon Project, som står bag opgørelsen.

Stigningen skyldes ikke mindst, at vækst i verdensøkonomien har fået Kina til at skrue op for udbygningen af kulkraft igen. Men de rige lande kan også være med. Ifølge en opgørelse fra Det Internationale Energiagentur vil udledningen fra de rige lande i år stige efter flere års fald, især drevet af stigende udledninger i USA.

»De globale udledninger skal begynde at falde fra 2020, hvis vi skal kunne opfylde målene i Paris-aftalen. Men det kan også lade sig gøre«, siger Christiana Figueres, som var FN’s klimachef under forhandlingerne om Paris-aftalen.
Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden