Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Fred Lancelot/AP
Foto: Fred Lancelot/AP

En indbygger i den sydfranske by Trèbes betragter ødelæggelserne efter en oversvømmelse i oktober. Europa kan forvente en kraftig stigning af den slags katastrofer, hvis klimaforandringerne fortsætter, viser en ny rapport.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-rapport: Nordeuropa er truet af sine floder

Nordeuropa står til at blive ramt hårdest af oversvømmelser på grund af klimaforandringer, viser ny rapport.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaforandringer er noget skidt, der først og fremmest skaber naturkatastrofer i den fattigste del af verden. De rige lande i Nordeuropa slipper væsentligt lettere.

Sådan har den dominerende holdning været – og det er rigtigt, at de største katastrofer ved en opvarmning på 2, 3 eller 4 grader over niveauet i 1800-tallet især rammer de fattige lande i Afrika, Asien og Latinamerika. Men også Nordeuropa vil blive hårdt ramt, viser en undersøgelse, som EU-Kommissionen netop har udgivet.

Rapporten blev fremlagt på en workshop ved klimatopmødet i Polen. EU havde bedt forskere fra bl.a. University of Exeter om at undersøge, hvad konsekvenserne bliver af globale temperaturstigninger på 1,5 grader og 2 grader – runde tal, der nævnes i Parisaftalen og i dag er de mest optimistiske klimamål – og 4 grader.

Alle tre tal får stor betydning for Europa, fortalte Richard Betts, der er professor i klimaforandringer ved University of Exeter, som har udviklet modeller, som beskriver udviklingen.

»Hvad vi opdagede ved at køre modellerne, er, at i Nordeuropa bliver risikoen for oversvømmelser fra floderne markant større«, sagde Richard Betts. »I Sydeuropa er der derimod større risiko for tørke og skovbrande«.

På verdensplan bliver i gennemsnit 54 millioner mennesker hvert år ramt af oversvømmelser fra floder. For de tre scenarier ventes antallet at stige til henholdsvis 78, 97 og 211 millioner mennesker. Altså tæt på en firedobling, hvis temperaturen stiger 4 grader – et tal, der er inden for usikkerhedsmargenen, hvis verdens lande ikke skærper deres nuværende klimamål.

Men stigningen rammer ikke ligeligt. Europa er delt i to, hvor Nordeuropa vil blive vådere, mens Sydeuropa bliver tørrere. Og de nordeuropæiske floder er på verdensplan dem, der vil give de største relative stigninger i antallet af personer ramt af oversvømmelser, viser modellerne.

For eksempel vil Tyskland toppe med anslået 279.000 mennesker, der rammes ved mere end en ottedobling af det nuværende tal. Næsten lige så mange vil blive ramt i Frankrig, mens også Italien, Polen og Storbritannien alle kan forvente mere end 100.000 årligt ramt. Også Sverige, Norge og en række andre lande er i farezonen, mens Danmark ikke har store bjerg- og flodområder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden