Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Klimaeksperters forslag om etbarnspolitik skydes ned af politkere.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere: Etbarnspolitik har ingen gang på jorden

Flere politikere ryster på hovedet af danske miljø- og klimaeksperters forslag om etbarnspolitik.

Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sygt, nedrigt og perverst.

Sådan lyder reaktionen fra Søren Espersen (DF) på eksperters forslag om at indføre etbarnspolitik i lande med mange unge mennesker for at bremse befolkningsvæksten.

»Hele ideen er nedrig, og man kan ikke andet end at afvise det. Den slags har ingen gang på jorden. Heldigvis«, siger han.

»Det kan kun foregå i et kommunistisk styre som Kina. Jeg bryder mig bestemt ikke om, at et internationalt system skal beordre unge mennesker til ikke at få børn«.

Rasmus Nordqvist, som er udenrigs- og klimaordfører i Alternativet, mener, at forslaget flytter fokus fra det vigtige, nemlig CO2-reduktion.

» Samtidig skal vi arbejde med langsigtet udvikling, men at diskutere en decideret etbarnspolitik i så ulig en verden, som vi har nu, er at flytte fokus«.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen er også skeptisk.

»Der er store udfordringer ved at lave rigide krav om etbarnspolitik, og det er jeg slet ikke tilhænger af«, siger han.

»Jeg vil hellere gøre det af frivillighedens vej med undervisning og prævention. En lovbefalet etbarnspolitik kommer der intet godt ud af«.

Der kan være fornuft i forslaget

De Konservatives udenrigsordfører Naser Khader ser dog en vis fornuft i forslaget.

»I nogle afrikanske, asiatiske og mellemøstlige lande er det ved at løbe løbsk. En vej at gå er at hjælpe de lande med befolkningsbegrænsning som etbarns- eller tobarnspolitik«, siger han.

»Der skal en kulturændring til, for grunden til, at man i mange lande får mange børn, er, at der ikke er en velfærdsstat, som kan sørge for én, når man bliver gammel, syg eller arbejdsløs«.

En kritik af forslaget lyder, at en begrænsning af børn strider mod retten til at stifte familie og få så mange børn, man vil.

Naser Khader mener, det kommer an på, hvilken metode man bruger.

»Man kan gøre det på en klog måde, hvor der ikke er så meget pisk, men mere gulerod, så man belønner de familier, der kun får et eller to børn«.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden