0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Analyse: Kan en af verdens mest klimaskadelige industrier flyve på statsstøtte?

SAS skal mødes af hårde krav om at flyve på grønne brændstoffer som modydelse for flere statstilskud, hvis regeringen vil undgå kritik fra miljøbevægelsen.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Klima
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

SAS’ overlevelse tegner til at blive første slag i en kamp, som kommer til at præge debatten om den statshjælp, som store dele af erhvervslivet stadig er afhængig af.

​​

Da den danske og den svenske stat for godt en måned siden stillede SAS den første garanti på 2 milliarder kroner, havde det indledende coronachok endnu ikke lagt sig. Derfor slap regeringerne for det åbenlyse spørgsmål, som trænger sig på, hvis de igen finder sammen for at skyde yderligere et milliardbeløb i deres fælles flyselskab: Kan en af verdens mest klimaskadelige industrier flyve på statsstøtte?

Hver skæbne, som bliver ramt af arbejdsløshed og økonomisk usikkerhed, er naturligvis lige tragisk, uanset hvilket klimaaftryk jobbet har haft. Men bag spørgsmålet om statsstøtten ligger, at nogle jobs er i en industri, som vores klima ville klare sig bedre uden, og at medarbejderne kunne hjælpes på andre måder.

Luftfarten bidrog før coronakrisen kun med et par procent af verdens CO2-udslip, men væksten lå på 5 procent om året. Fremskrivninger før krisen viste, at fly i 2050 ville udlede 25 procent af verdens CO2. Samtidig forstærker kondensstriberne udledt højt oppe i atmosfæren den opvarmende effekt, så udslip fra fly skaber mindst dobbelt så meget global opvarmning som udslip fra landjorden.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce