Da USA’s kommende præsident, Joe Biden, for nylig udpegede John Kerry som landets øverst ansvarlige klimadiplomat, jublede mange i Europa. En af dem var klimaminister og radiovært Dan Jørgensen (S).
»Det er meget gode nyheder for den globale kamp imod klimaforandringer«, skrev Dan Jørgensen på Twitter og linkede til podcasten ’Planet A’, hvor Dan Jørgensen interviewer Kerry om behovet for en radikalt anden klimapolitik.
Det er smukke ord, men de er hørt før. I hvert fald i den lyse lejlighed på Christianshavn, hvor 79-årige Jørgen Henningsen følger klimadebatten, som han har gjort det i en menneskealder. Men nu på afstand. Gennem 10 år var Henningsen den øverst placerede danske embedsmand på klimaområdet i verden. Fra 1987 til 1998 var han EU-Kommissionens direktør for miljø og chefforhandler ved FN’s første klimatopmøder, som lagde skinnerne for den globale klimakamp i dag.
Egentlig har Jørgen Henningsen pensioneret sig selv fra klimadebatten i danske medier, som han betragter som en tabt sag. Når han blander sig, sker det mestendels gennem internationale megafoner som Financial Times og EUObserver. Men Politiken har sat den gamle forhandler i stævne for at forstå bagtæppet for to af de helt store klimaudfordringer, Danmark og Europa står over for, og som hænger indbyrdes sammen:
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her