Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lille selskab har store ambitioner om at lave billigere strøm ved kysten

European Energy med blot 60 ansatte har sat sig for at producere strøm fra møller til havs langt billigere end hidtil set.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vindmøller til havs koster rigtig mange støttekroner, når de skal opstilles, og det tager mange år, før de begynder at levere billig strøm.

Sådan har billedet været i årevis, men det har en helt ny spiller tænkt sig at udfordre. European Energy vil opføre to kystmølleparker i Storebælt – en syd for Omø og en i Jammerland Bugt syd for Kalundborg. Den støtte, de to projekter kan opnå, er på niveau med støtten til vindmøller på land og ligger dermed langt under de beløb, der normalt gives til møller til havs.

Hvor selskabet hidtil har ført en stilfærdig tilværelse langt fra den danske offentligheds søgelys med de fleste af sine aktiviteter inden for landvind og sol i Tyskland og Spanien, har ambitionerne om at rykke ud på vandet vakt opmærksomhed.

Planlægningen af de to parker er i fuld gang. Miljøundersøgelsen er gennemført for Omø Syd og snart klar for Jammerland Bugt. Men vrede sommerhusejere ved bugten ønsker ikke at få deres udsigt spoleret af 35-80 store vindmøller. Det gør Kalundborg Kommune heller ikke.

Opmærksomheden kommer lidt bag på direktør og medstifter Knud Erik Andersen, som tager imod i firmaets kontor på 10. etage i den gamle tv-by i Gyngemosen ved København.

Når European Energy gerne vil rykke til havs, er det blandt andet, fordi selskabet vurderede, at det ville være lettere i forhold til naboer.

På land er afstandskravet fra den nærmeste bebyggelse til vindmøller på 600 meter. For de kystnære møller skal afstanden til kysten og dermed naboer være 4-20 kilometer. Og Knud Erik Andersen har ofte hørt argumentet mod de op til 150 meter høje møller, der opstilles på land i dag: »Så høje møller hører hjemme på vandet. Hvorfor opstiller I dem ikke der?«.

»Vi er ikke blevet skubbet ud på vandet, men nogen har hjulpet os derud«, som han formulerer det.

Samtidig er Knud Erik Andersen meget optaget af prisudviklingen på både sol- og vindenergi. Prisen på solenergi er faldet med over 75 procent i løbet af de seneste 5 år, mens prisen på landvind er faldet med næsten 50 procent. Den samme udvikling har man ikke set for havvind.

Men European Energy mener, at det kan lade sig gøre at få prisen længere ned og vil gerne bevise det.

Verdens billigste strøm

Selskabet har ikke kunnet deltage i udbuddene af havmølleparker, fordi det ikke er stort nok. Ved det seneste danske udbud, Horns Rev 3, skulle byderne have en omsætning på mindst 9 milliarder kroner.

Derfor har European Energy taget chancen med den såkaldte åben dør-ordning, hvor man kan søge tilladelse til at opstille kystmølleparker i områder efter eget valg. Man skal selv betale alle udgifter til for- og miljøundersøgelser. Samtidig får man et tilskud på ca. 25 øre per kWh i 5-6 år. I havmølleparker er tilskuddet 60-105 øre per kWh i 10-12 år. Det bliver en stor udfordring at få økonomi i en kystmøllepark på de betingelser.

»Vi ligger i et decideret lavprisområde for strøm. Den nordiske elbørs, Nordpool, har måske verdens billigste strøm med priser, der i perioder ligger under 20 øre per kWh«, siger Knud Erik Andersen om udfordringen og tilføjer: »Det burde være et drømmescenarie for christiansborgpolitikerne, hvis vi kan klare os«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ansøgningerne er da heller ikke ligefrem væltet ind til Energistyrelsen under åben dør-ordningen. Kun to projekter er gennemført: Vindmølleparken Middelgrunden ved København og de syv vindmøller ved Sprogø i Storebælt.

European Energy tror imidlertid på, at de kan få kystmølleparker til at give overskud efter åben dør-ordningen. Ambitionerne er høje. Planerne lyder på 320 MW i Omø Syd og 240 MW i Jammerland Bugt. Blandt de eksisterende danske havmølleparker er kun Anholt Havmøllepark med 400 MW større. Knud Erik Andersen lægger ikke skjul på, at kystmølleparkerne er en stor satsning for selskabet.

»For os vil det være en revolution. Når vi gerne vil opføre så store mølleparker, er det for at kunne gøre det billigt. Især når det gælder vedligehold og service, vil det være en stor fordel at have store anlæg inden for et lille område. Vi tror, at man skal op på 300-400 MW for at få omkostningerne ned«, siger Knud Erik Andersen, der ser de to parker som en enhed.

Han har en baggrund som civilingeniør og arbejdede med vindmøller i studietiden, blandt andet i den gruppe, der byggede de første forsøgsmøller på Risø. Senere fulgte en årrække i it-branchen i et firma, som var underleverandør til vind-industrien, før han og Mikael Dystrup Pedersen i 2004 stiftede European Energy.

Brug for partnere

Baggrunden for, at European Energy har valgt netop de to områder, er dels vindforhold, forholdsvis lav havdybde og gode bundforhold, dels den ledige elinfrastruktur, der er lige i nærheden i form af det lukkede Stigsnæsværk nær Omø og en lukket blok på Asnæsværket ved Kalundborg.

Direktøren peger på den store ekspertise, der findes i Danmark på alle niveauer, når det gælder havvind. »Den kan vi som ny spiller tappe ind i, siger Knud Erik Andersen. Derfor venter han ikke, at firmaet med i dag omkring 60 ansatte skal vokse voldsomt, hvis de store planer lykkes.

I projektet Omø Syd har European Energy allieret sig med det hollandske pengeinstitut NIBC. Partner i Jammerland Bugt er det canadiske elselskab Boralex.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

European Energy har også søgt om at blive prækvalificeret til at deltage i et statsligt udbud af kystmølleparker på 350 MW, der skal fordeles på mindst to parker. Også her er European Energy gået sammen med partnere, da prækvalifikationskravet blandt andet er en omsætning på mindst 4 milliarder kroner.

Knud Erik Andersen er med på, at der skal stilles økonomiske krav til de udviklere, der vil byde. Inden for visse grænser.

»Hvis barren bliver sat for højt, kommer der for få bud og dermed meget begrænset konkurrence«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden