Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jason Thompson
Foto: Jason Thompson

Beskyttet. Sortand overvintrer i tre af de seks områder, som er udpeget til kystnære havmølleparker. Fuglen er omfattet af EU's fuglebeskyttelsesdirektiv.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frygt for olieudslip fører til klager over vindmølleplaner i Sejerøbugten

Hensynet til titusindvis af sortænder kan halvere havmølleområder.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Risikoen for olieforurening på grund af påsejlinger er groft undervurderet i den miljøredegørelse, som Energistyrelsen og Naturstyrelsen har fået udarbejdet for en fremtidig vindmøllepark i Sejerøbugten. Det mener en gruppe borgere, som har klaget over redegørelsen. Vindmølleparken vil ligge ganske tæt på de store sejlruter gennem Storebælt, der passeres af over 6.500 olietankere om året, svarende til omkring 18 i døgnet.

Den samme redegørelse lægger i øvrigt op til, at det foreslåede mølleområde halveres af hensyn til de sortænder, som i stort tal holder til i området efterår og vinter. På det punkt er der ny viden på vej, som kan føre til flere klager over miljøredegørelsen.

Når det gælder olieforureningen, mener klagerne ikke, at miljøredegørelsen lever op til kravet om at beskrive de værst tænkelige konsekvenser. Desuden er en del beregninger foretaget på et forkert grundlag, siger klagernes talsmand, Leif Møller Jensen, som kender til den type risikoanalyser fra sit arbejde.

»Risikoen for olieudslip som følge af påsejling bliver slet ikke nævnt, og den risikomodel, der er brugt til beregninger i forhold til konsekvenser for skibstrafik, er ikke kalibreret til forholdene i Storebælt«, siger han.

Styrelse stoler på redegørelse

Klagerne peger på, at påsejlinger og grundstødninger ikke er ualmindelige i området, for eksempel på det nærliggende Hatter Barn. De mener, at miljøredegørelsen burde beskrive konsekvenserne af et stort olieudslip, som kan koste mange millioner samt skade det lokale dyreliv.

Klagefristen er ikke udløbet endnu, så Energistyrelsen har endnu ikke behandlet klagerne over miljøredegørelsen for den mulige vindmøllepark i Sejerø Bugt. Men kontorchef Marie Louise Hede oplyser i en mail til Politiken, at »Energistyrelsen har ikke grund til at tro at sejladssikkerhedsanalysen ikke skulle være retvisende«. Konklusionen i denne analyse er, at en vindmøllepark i området vil have ingen eller ubetydelig indflydelse på sejladssikkerheden.

Sejerøbugten er et af seks områder, hvor staten har udbudt i alt 350 MW kystnære havmøller i licitation, og det er i den forbindelse, miljøredegørelsen er udarbejdet. Udbuddet lægger op til, at der kan opføres op til 200 MW i Sejerøbugten, men det vil ifølge miljøredegørelsen påvirke sortænderne for meget. Den fastslår derfor, at det kun vil være muligt at opføre 100 MW.

Sortænder yngler ikke i Danmark, men kommer i titusinder fra juli og fremefter for at fælde fjer og for at overvintre. Fuglene er særligt sårbare i den periode i eftersommeren, hvor de fælder, fordi de da ikke kan flyve. DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, er på trapperne med en kortlægning af, hvor mange fjerfældende sortænder, der holder til i Sejerøbugten.

Det kan afføde nye klager, mener en anden utilfreds sommerhusejer ved Sejerøbugten, Søren Mark Jensen.

»Miljøredegørelsen har slet ikke set på det særlige problem med fjerfældende ænder. Jeg afventer rapporten fra DCE med spænding, for den kan give grundlag for endnu en klage«, siger han.

Sortænder i tre af seks områder

Sortænderne holder også til i Kattegat ud for Sæby og i Smålandsfarvandet, to andre af de seks områder, som staten har udpeget til kystmølleparker. For Smålandsfarvandet lægger udbuddet også op til, at der kan opføres op til 200 MW, men også her vender miljøredegørelsen tommelfingeren nedad med henvisning til sortænderne og fastslår, at 100 MW er maksimum.

I øvrigt skal de tre områder ses i sammenhæng i forhold til sortænderne. Derfor kan der ifølge miljøredegørelserne kun anlægges en vindmøllepark på vandet i det ene af de tre områder.

SE OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sortænderne er omfattet af EU’s naturbeskyttelsesregler. Dansk Ornitologisk Forening oplyser på sin hjemmeside, at de danske farvande »udgør det absolut vigtigste overvintringsområde for den vesteuropæiske vinterbestand« af sortænder, idet 50-75 procent af denne bestand opholder sig på vandet omkring Danmark om vinteren.

Energistyrelsen har endnu ikke taget stilling til de begrænsninger på de foreslåede kystmølleparker, som miljøredegørelserne lægger op til, men kontorchef Marie Louise Hede skriver:

»Der er ikke praksis i Danmark for at udfordre EU’s habitatdirektiv. (...) Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvor mange MW, der kan bygges (i hvert område, red.), men hensynet til bestanden af sortænder betyder, at det areal, der kan bygges på, er begrænset til halvdelen af det oprindelige areal«.

For fire af de seks foreslåede kystmølleparker er fristen for klager over miljøredegørelserne udløbet. Her er indløbet 150-200 høringssvar per redegørelse med undtagelse af det område, der er udpeget ved Bornholm. Her har styrelsen modtaget 16 høringssvar på miljøredegørelsen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden