Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JASON THOMPSON
Foto: JASON THOMPSON

Sårbar. Danmark har et særligt ansvar for sortanden, som blandt andet holder til i Sejerø Bugt i stort tal.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sortænder forsinker havvindmøller

En stor bestand af sortænder i Sejerø Bugt får energiministeren til at udskyde udbuddet af kystnære havmølleparker. Eksperter er uenige om, hvor meget en havmøllepark vil forstyrre ænderne.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Usikkerhed om en bestand af sortænder i Sejerø Bugt har fået energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at udskyde et statsligt udbud om kystnære vindmølleparker ikke kun i Sejerø Bugt, men også på fem andre lokaliteter langs de danske kyster. Fristen for at afgive bud var fastsat til 4. april, men er nu udskudt en måned.

Sortænderne er en del af grundlaget for, at et nærliggende område er udpeget som Natura 2000-område. Sortænderne fælder deres svingfjer om sommeren, hvor de derfor ikke kan flyve og er særligt sårbare overfor forstyrrelser.

Der foreligger modstridende faglige vurderinger af, om hvor meget en vindmøllepark i bugten vil påvirke sortænderne. Og hvorvidt påvirkningen vil række ind i sortandebestanden i Natura 2000-området. Energistyrelsen henviser i en pressemeddelelse om udskydelsen af budfristen til, at reglerne for Natura 2000 foreskriver, at man skal bruge forsigtighedsprincippet. Altså at tvivlen skal komme naturen til gode.

Udover Sejerø Bugt indgår to steder ved den jyske vestkyst, en lokalitet i Kattegat ud for Sæby, en i Smålandsfarvandet og en ved Bornholm i udbuddet. Der skal i alt opføres 350 MW som led i udbuddet.

SE OGSÅ

Energistyrelsen har tidligere fastslået, at der sandsynligvis kun vil blive opført vindmølleparker i to af de seks områder, da der er bedre økonomi i at opføre og drive mange møller samlet. En nærliggende mulighed kunne derfor være simpelthen at pille Sejerø Bugt ud af udbuddet.

Ønsker enige eksperter

Men så enkelt er det ikke, siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

»Det tror jeg ikke, man kan. Så skal man sandsynligvis igennem et nyt udbud«, siger han.

»Nu skal vi have fundet ud af, hvad der er op og ned på det. Derfor har jeg bedt om, at de forskellige (eksperter, red.), der har været inde og undersøge det med sortanden, sætter sig sammen og finder ud af det«, siger Lilleholt.

De danske farvande har international betydning for bestanden af sortænder. Også Smålandsfarvandet er vigtige for sortænderne, som er blevet behandlet i to miljøredegørelser, som er kommet til forskellige resultater. Derfor bad Energistyrelsen konsulentfirmaet Niras og eksperter fra Aarhus Universitet om en tredjepartsvurdering. Det er den, der er baggrunden for, at budfristen nu er udskudt.

Den seneste rapport påpeger i øvrigt, at kystmølleparker i både Smålandsfarvandet og Sejerø Bugt kan presse sortænderne så meget, at der ikke vil være ’plads’ til flere havmølleparker i denne sortandebestands område, dvs. hele Østersøen og dele af Nordsøen.

Sortænder må jages i Danmark

Den negative virkning af havmøller på sortænderne kan ifølge rapporten dog eventuelt modvirkes, hvis man på andre måder letter presset på dem, for eksempel ved at droppe jagt på dem. Danmark er ifølge Dansk Ornitologisk Forening et af de få lande i Europa, der tillader jagt på sortænder, som må skydes i perioden 1. oktober-31. januar.

Aftalen om at opføre kystnære havmølleparker er et led i energiaftalen fra 2012, som støttes af et bredt flertal i Folketinget. Lilleholt vil på tirsdag diskutere sagen med partierne bag forliget. Planerne om kystnære havmøller har mødt stor modstand på flere lokaliteter fra lokale beboere og sommerhusejere. Der er også sået tvivl om de regler, Energistyrelsen har anvendt som grundlag for udbuddet.

SE OGSÅ

Tre selskaber er prækvalificerede til at afgive bud på de kystnære havmølleparker. På grund af problemerne i Sejerø Bugt har de endnu ikke modtaget den endelige version af udbudsbetingelserne. Et af selskaberne er Vattenfall. Her siger Ole Bigum Nielsen, landechef i Danmark i en skriftlig udtalelse:

»Vi ser frem til at modtage udbudsmaterialet så hurtigt som muligt. Og jeg forventer egentlig ikke, at der i de endelige udbudsbetingelser vil være nogen store overraskelser i forhold til det materiale, der tidligere er udleveret til de prækvalificerede bydere«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden