Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Melissa Kühn Hjerrild
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Materialevalg. Akustiklofter fremstillet af kasserede plastflasker (tv.) og gulve af gamle bildæk (th.). I midten arkitekt Anders Lendager foran et vægpanel af genbrugstræ.

Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Luksushotel på Amager er indrettet med gamle rawlplugs og bildæk

Affaldstræ, kasserede bildæk og betonrester er brugt til at udsmykke nytilbygning til firestjernet hotel på Amager.

Grøn omstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skinner af stål, glas og beton udenpå, som internationale hotelbyggerier nu engang plejer at gøre.

Men indeni er der noget, der er anderledes.

Fra man træder ind i den store atrium-lobby mødes man af en indendørs skov af meterhøje Bucida buceras-træer, også kendt som ’sort oliven’. Ser man ned på gulvet, vil man måske bemærke, at den polerede betonflade brydes af urenheder: rester af skruer, rawlplugs og træstumper er fældet ned i betonen.

Det er der en forklaring på, siger arkitekt Anders Lendager, grundlægger og direktør for Lendager Group. Gulvet består nemlig af 65 procent betonaffald fra selve byggeriet, som er knust og blandet op til det nye gulv.

»Da Dubais finansminister var på besøg kunne han næsten ikke fatte, at der var brugt affald i sådan et nyt, flot byggeri«, fortæller Anders Lendager. »Men han endte med at ligge på gulvet og kigge efter aftryk af rawlplugs og skruer. Vi kunne have valgt at filtrere det hele fra, men undervejs spurgte vi os selv: hvad var egentlig det smukkeste?«

KÜHN HJERRILD MELISSA/Melissa Kühn Hjerrild
Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/Melissa Kühn Hjerrild

Som gulvet fremstår nu har det fået et anderledes og mere levende, rustikt udtryk end ny beton eller det glatte flisegulv, som var den oprindelige plan.

Det er på lossepladsen vore nye urbane materiale-banker ligger

Lendager Group kom ind i byggeriet, da selve strukturen på atrium-lobbyen og den tilstødende udbygning af det oprindelige ’sorte tårn’ næsten var færdig. : 33.000 ekstra m2 og et nyt 85 meter højt tårn tegnet af den berømte britiske arkitekt Norman Fosters firma Foster + Partners, hvor bæredygtighed og lavt energiforbrug havde haft højeste prioritet fra starten.

Facaden er beklædt med solceller, som leverer 10 % af strømforbruget og under hotellet ligger Danmarks første grundvandsbaserede køle- og varmeanlæg. Der er intelligent styring af belysningen og vandbesparende haner overalt. Sammenlagt bruger hotellet 65 % mindre energi end lignende hoteller.

I køkkenet bliver alt madaffald kværnet og suget ind i en 10.000 liter stor tank i kælderen, hvorfra det fragtes til et biogasanlæg og omdannes til biogas.

Bæredygtighed gjort synlig

Alt dette var bare ikke noget, man i det oprindelige projekt ville kunne se og mærke, så snart man trådte indenfor lobbyens glasdøre.

Derfor blev Lendager Group tilkaldt omkring tidspunktet for rejsegildet med den specifikke opgave at gøre bæredygtigheden synlig og målbar i de materialer, der skulle anvendes til den sidste etape: gulve, vægbeklædninger, akustiklofter.

»Vi fik otte måneder til at udvikle materialer og tegne. Udgangspunktet i den oprindelige plan var at bruge glas og aluminium på vægpanelerne, beton, fliser og vinyl på gulvene og mineraluld til lofterne. Alt sammen materialer, som er meget ressourceforbrugende og energiintensive«, siger Anders Lendager.

Hans firma har længe arbejdet med at føre genbrug af materialer op til et nyt niveau. Genbrug sker allerede i dag, men som regel ved at affaldsmaterialer bruges på en måde, hvor de bliver mindre og mindre værd - for eksempel bruger man knuste betonrester til opfyldning under veje og fundamenter, og affaldstræ flises og genbruges i spånplader eller til forbrænding.

Det kalder man downcycling. Lendager Group arbejder derimod med upcycling, hvor affaldet bliver mere værd. Som for eksempel i genbrugsbetongulvet, hvor overfladen er blevet så interessant, at man har sparet det øverste lag fliser væk.

»Man skulle have støbt det her betongulv alligevel, og brugt fliseklæber, som er fyldt med kemi, og et lag fliser ovenpå. Det har vi sparet og det kompenserer rigeligt for, at det kostede 34.000 kr. ekstra at støbe gulvet med genbrugsbeton«, forklarer Anders Lendager.

Genbrugstræ

Det mest spektakulære ved hotellet er dog de smukke lodrette paner af genbrugstræ, som beklæder væggene i lobbyen og hele vejen op gennem tårnets mange etager.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Væggene skulle oprindeligt have været beklædt med glas og aluminium. Blankt og glat som 1000 andre hotellobbyer i alverdens storbyer.

»Vi fandt et stort byggeri på Amager, hvor alle vinduerne skulle skiftes ud. Det var sådan nogle vinduer fra 80’erne, som ingen ville have, og normalt knuser man glasset og sender træet til forbrændingsanlægget«, fortæller Anders Lendager, og spiler øjnene op:

»Det er skræmmende, så meget der bliver kasseret! 181.000 ton træ brændes af, og vi bruger 130.000 ton nyt træ i byggeriet hvert år«, siger han.

Vinduesrammerne var fremstillet af prima kernetræ, som man ellers aldrig ville have råd til at bruge til vægbeklædning. Trærammerne blev skåret op, men de forskellige bredder blev bevaret. Så blev de sat sammen i panelsektioner, sendt til Sverige for en særlig miljøvenlig brandimprægnering, og indfarvet med linolie blandet med naturlige farvepigmenter.

Resultatet er levende. Et spil af skygger og lys og små detaljer i form af ’fejl’ i træet, hvor et mærke efter et hængsel eller et hjørne kan anes.

KÜHN HJERRILD MELISSA/Melissa Kühn Hjerrild
Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/Melissa Kühn Hjerrild

»Det er en global udfordring, vi står overfor. Vi bliver flere mennesker og vi har færre ressourcer. Der bygges og bygges i verdens storbyer. Samtidig har vi så ekstremt meget affald, at det er på lossepladsen vore nye urbane materialebanker ligger«, siger Anders Lendager.

Andre genbrugsløsninger på Crowne Plaza er sort-hvid-nistrede gulve fremstillet af 60 procent kasserede bildæk, og akustiklofterne af PET-flasker omdannet til et gråt filtmateriale, som er formet i et vaffelmønster, der opfanger lyden.

I den mere spektakulære afdeling har Lendager fået fat i kasserede sejl fra America’s Cup kapsejladsen. Sejlene er vævet af kulfiber – noget af det dyreste materiale i verden. Fra ny koster de 25.000 kr. per m2. Efter en sæson er de udtjent og intet værd. De er affald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nu bliver de skåret op og brugt til inddækninger af elevatortårnene i stedet for glas – smukkere, mere interessante og miljøvenlige.

Samlet set har genbruget nedbragt energiforbruget til materialer til en tredjedel. Det har skabt 28 nye arbejdspladser. Og så har det ikke kostet en krone mere, end hvis man havde brugt nye materialer.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Dorrit Saietz eller 2050, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden