Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Bodleian Libraries, University of Oxford/ © Chrisfossart.com
Foto: Bodleian Libraries, University of Oxford/ © Chrisfossart.com
Erotik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bibliotek laver særudstilling med bøger, der har været låst inde, fordi de var lidt for frække

Oxford Universitys fine bibliotek har lavet en ’Afdeling Phi’ med bøger, der er lige lovlig ... spændende.

Erotik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste har nok hørt om ’Lady Chatterleys Elsker’, D.H. Lawrences roman om en adelskvindes affære med skytten Oliver. Men i mange år efter at bogen udkom i 1928, måtte briterne nøjes med netop at høre om den. Bogen var nemlig forbudt i forfatterens hjemland, fordi den indeholder for meget sex og erotik til myndighedernes smag.

Nu er historien om ladyen og hendes elsker blevet en del af en udstilling på Oxford Universitys fine bibliotek Bodleian, der har ansvaret for den britiske kulturarv og derfor skal samle alle bøger, der udgives i landet. Det gælder også de mere kulørte af slagsen, dem har bibliotekarerne i mere end 100 år anbragt under det græske bogstav phi, sikkert og trygt bag lås og slå, så bøgerne ikke kunne fordærve ungdommen.

Afdeling phi udstiller nu de forbudte bøger, inklusive et eksemplar af ’Lady Chatterleys Elsker’, som i første omgang blev trykt i Italien. Bibliotekets første eksemplar måtte smugles ind i landet i diplomatpost. Værket var non grata indtil 1960, da Penguin Books vandt en retssag og fik lov til at sende bogen ud i Storbritannien. Men selv da den blev lovlig, måtte den henslæbe sin tilværelse i det aflåste afsnit af Bodleian på hylderne for forbudte bøger.

Den særlige afdeling blev oprettet 1892 i den stramtandede victoriatid, men bibliotekarerne er blevet ved med at sætte bøger derind indtil for nylig. På den måde er D.H. Lawrences klassiker kommet i godt selskab med Oscar Wildes ’The Picture of Dorian Gray’, der måske var for homoerotisk til smagsdommerne, mens bestsellerhåndbogen ’Joy of Sex’ nok bare har været lidt for glad.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden