Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

dyrebolig. Arkitekten bag denne nøje planlagte bolig er vogelkopløvhyttefuglen, som bor på Ny Guinea i Indonesien.
Foto: Ingo Arndt/Abrams

dyrebolig. Arkitekten bag denne nøje planlagte bolig er vogelkopløvhyttefuglen, som bor på Ny Guinea i Indonesien.

Arkitektur

Fugl hædres for arkitektonisk mesterværk

Fotobog dokumenterer, at der også skabes arkitektoniske vidundere i dyreriget.

Arkitektur

Det kan godt være, at vi mennesker ynder at fremstille os selv som noget helt særlig. Vi har forestillingsevnen. Vi kan skabe billeder og fortælle historier. Tag den, dyr!

Men nu dokumenterer en ny fotobog, at dem fra dyreriget er rimeligt godt med, når det gælder arkitektoniske vidundere.

Til bogen ’Animal Architecture’ har den tyske fotograf Ingo Arndt for eksempel foreviget denne nøje planlagte bolig. Arkitekten bag er vogelkopløvhyttefuglen (på latinsk Amblyornis inornata), som bor på Ny Guinea i Indonesien.

Småkedelig fjerdragt

Fuglens fjerdragt er olivenbrun, og den skulle ikke være noget at råbe hurra for, når det gælder udseendet. Måske et held. Den småkedelige fjerdragt er en af grundene til, at den ikke er en truet art som mange af dens naboer i skoven.

Men når det gælder dens hytter, er de ganske fantasifulde. De blev første gang beskrevet af den italienske botaniker Odoardo Beccari i september 1872. Han var rimelig paf.

På engelske The Guardians hjemmeside viser man netop nu under overskriften ’Verdens bedste dyrearkitektur’ en række fotos fra fotobogen. Og man kan læse, at det især er vogelkopløvhyttefuglens hanner, der er specialiserede hyttebyggere.

Ikke bare for sjov

Der går ikke mange minutter, fra en kvist er i uorden, før den bliver sat på plads på præcis det sted, hvor den sad. Vogelkopløvhyttefuglen går desuden vildt meget op i farver. De indsamler og sorterer farvestrålende ting fra Arfak-bjergene, såsom frugter, svampe, blomster og blade og dekorerer indgangspartiet til hytten.

Det gør fuglen ikke bare for sjov. Hannerne er interesserede i, at hytten tager sig særlig flot ud, fordi det er den, som han bruger til at forføre hunnen med. Er den særligt flashy vil sandsynligheden for, at han får hunnen i reden, være rigtig stor.

I bogen ’Animal Architecture’ vil man også kunne studere arkitektur, som er kreeret af australske termitter, tyske myrer, kinesiske hveps og amerikanske bævere. s tock

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce