Kulturhistorie. Odense Offentlige Slagtehuse er opført i 1926 og tegnet af den kendte odensearkitekt Knud Lehn Petersen.
Foto: Joachim Adrian

Kulturhistorie. Odense Offentlige Slagtehuse er opført i 1926 og tegnet af den kendte odensearkitekt Knud Lehn Petersen.

Arkitektur

Unikke industrihaller bliver til kontorer

Odense Offentlige Slagtehuse er solgt til privat entreprenørvirksomhed.

Arkitektur

Efter mange års susende stilhed i de tomme haller er Odense Offentlige Slagtehuse blevet solgt for 14.400.000 kroner til entreprenørvirksomheden Skjøde/Knudsen A/S.

Tirsdag blev det offentliggjort, at de nye ejere med direktør Allan Nielsen i spidsen 1. juni 2015 overtager ejendommen, som af fagfolk er blevet betegnet som en af de flotteste industribygninger.

Det unikke industrikompleks bliver således fra næste år til boliger og kontorer.

Slagtehusene, som er opført i 1926 og tegnet af den kendte odensearkitekt Knud Lehn Petersen, har huset intet mindre end fire slagtehaller, en salgshal, køleceller, en fodermelsfabrik, staldbygninger, hudesalteri, tarmhuse, administration, en restaurant, og siden slagteriet lukkede i 1980’erne også et kvægtorv, enkelte småerhverv og endda en årlig, elektronisk musikfestival fra 2009 til 2012.

De seneste år har anlægget dog ligget øde og forfaldent hen.

Skjøde/Knudsen planlægger at bevare anlæggets hovedbygning og tårnbygning, mens de mindre bygninger ved jernbanen, der tidligere fungerede som blandt andet køleceller, skal rives ned og gøres til rekreativt grønt område.

Restaurant Tårnet fra 1927 vil blive stående, men planen er også her at etablere boliger og kontorer.

På høje tid

Det er ifølge kulturarvschef for Odense Bys Museer Jens Toftgaard på høje tid, at nye ejere tager de gamle bygninger i brug.

»Bygningerne har jo været forsømte i en årrække, fordi kommunen ikke har kunnet sælge dem. Det er heldigt, det er lykkedes nu. Det er en enestående kulturarv med en håndværksmæssig værdi, som fortæller en stærk historie om industri og landbrug fra tiden omkring Første Verdenskrig. Som jeg forstår projektet, drejer det sig om at konvertere de tidligere industriejendomme til moderne anvendelse, og det er jeg positiv over for«.

Men er det ikke spild at bruge et kulturhistorisk unikt industrianlæg til kontorer og boliger?

«Vi har jo allerede adskillige genanvendte industrianlæg, som er blevet brugt til andre ting som for eksempel Brandts Klædefabrik og TV 2 Kvægtorvet, og man kan jo ikke blive ved med at finde ting af den slags. Men jeg ville også være glad for, at der i hvert fald i de vigtigste bygninger var en eller anden form for offentlig adgang, for det er et interessant område«.

Hvad synes du om, at de mindre bygninger skal rives ned?

»Det er jeg kritisk over for, fordi det faktisk er en bygning, som skylder sin historie til jernbanen. Jernbanen er grunden til, at der er opstået et industrikvarter. Jeg synes, man skal bevare så meget som muligt«, siger Jens Toftgaard.

Også hans kollega, overinspektør ved Odense Bys Museer Anders Myrtue, er positivt stemt over for de nye ejere:

»Det er fantastisk, at ejendommen er blevet solgt til et formål, og der er jo en lokalplan, som fastsætter, at der er nogle bevaringsværdier. Det er en vigtig del af byen, og nu er der mulighed for, at det overlever. Men selvfølgelig skal de nye ejere have en dialog med kommunen om, hvordan de håndterer bygningernes værdi i praksis«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce