Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Glaspalads. Bygherren bag det 11.000 kvadratmeter store museum, Fondation Vuitton, vil ikke ud med hvor meget museet har kostet, men flere eksperter vurderer, at det nærmer sig 100 millioner euro.
Foto: AP

Glaspalads. Bygherren bag det 11.000 kvadratmeter store museum, Fondation Vuitton, vil ikke ud med hvor meget museet har kostet, men flere eksperter vurderer, at det nærmer sig 100 millioner euro.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigmand står bag nyt Gehry-museum

Frank Gehrys palads skal huse stor privat samling og skiftende udstillinger.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guggenheim-museet i Bilbao satte nye standarder for museumsarkitektur i Europa, og nu gentager den amerikansk-canadiske arkitekt Frank Gehry bedriften i udkanten af Boulogne-skoven i Paris med en bygning, som fra visse sider ligner stævnen af et skib eller gigantiske sejl.

Inde bag de store glasfacader gemmer sig Frankrigs nyeste kunstmuseum, som publikum fik adgang til i går. Bygherren er Fondation Vuitton, der også lægger navn til museet, som skal huse Vuitton-chefen Bernard Arnaults store kunstsamling. Arnault ejer koncernen LVMH, der er førende i verden inden for luksusprodukter som lædervarer, mode, kosmetik, smykker, ure og champagne.

»Man kan ikke sætte pris på drømme«

Prisen for det nye museum på 11.000 m2 med udstillingslokaler i fire etager, et auditorium til koncerter samt en stor, overdækket terrasse er ukendt. Flere eksperter vurderer dog, at omkostningerne til det nye museum beløber sig til omkring 100 millioner euro.

»Man kan ikke sætte pris på drømme«, lyder svaret fra Bernard Arnault, der med en formue på omkring 26 milliarder dollars er blandt verdens ti rigeste mænd.

Bernard Arnault fik ideen til museet, da han i 2001 besøgte Guggenheim-museet i Bilbao. Han tog omgående kontakt til Frank Gehry, som efter et møde med Bernard Arnault tegnede de første skitser på den 11 timer lange flyvetur hjem til Los Angeles.

De var enige om, at en grund i udkanten af Boulogne-skoven var ideel, og takket være støtte fra byrådet i Paris lykkedes det efter flere år at overvinde diverse bureaukratiske forhindringer.

Olafur Eliasson-udstilling er på trapperne

Museets kunstneriske leder, Suzanne Pagé, formåede også at få Frank Gehry til at gå på kompromis. Museet i Bilbao går for at være vanskeligt at lave ophængninger i med sine mange kurver og uregelmæssige rum.

»I et museum skal der på et vist tidspunkt være nogle lige mure«, sagde hun forleden ved den officielle åbning med henvisning til, at museet i Bilbao er vanskeligt at udstille i.

Resultatet er blevet to bygninger. Frank Gehrys store glasplader dækker over klassiske sale nedenunder, hvor Bernard Arnaults samling og skiftende udstillinger får plads.

Den første udstilling er helliget arkitektur og Frank Gehrys værk, ligesom en Olafur Eliasson-udstilling er på trapperne. Olafur Eliasson har udsmykket centrale dele af museet.

»Vi havde brug for en kunstner, som kunne give al Gehrys kraft og styrke et modspil«, siger Suzanne Pagé til avisen Le Figaro.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden