»Vi bruger bevidst ordet filantropi, nemlig kærlighed til mennesker«.
Flemming Borreskov, Realdanias administrerende direktør, sidder ved et ovalt bord i et mødelokale med lysebrune trædøre og blanke messinghåndtag i foreningens hovedkvarter– et modernistisk kontorhøjhus fra 1950’erne på Jarmers Plads i København.
Flemming Borreskov har haft chefstolen, siden Realdania blev skabt af danske realkreditkunders milliarder for ti år siden. Ved siden af ham sidder Realdanias anden direktør, arkitekten Hans Peter Svendler Nielsen, som kom til i 2003.
Alt for dominerende
Året efter rejste de to direktører ud i verden og kiggede på »effektiv og strategisk filantropi«. En moderne facon at give godgørende penge ud på, som blandt andre Ford Foundation i USA og Bertelsmann Stiftung i Tyskland praktiserer.
En strategi, hvor fonde ikke blot venter på ansøgninger, men selv går ud og agerer som en aktør i samfundet, sætter projekter i gang og er med til at udføre dem.
Nogle synes så, at Realdanias rolle er blevet lidt for aktiv. I Politikens spørgeskemaundersøgelse til danske arkitekter svarer flertallet, at de er glade for, at Realdania findes. Men også, at de oplever Realdania som alt for dominerende. Mange er også bange for at kritisere Realdania offentligt, og i det hele taget påpeger mange eksperter, at Realdania er blevet for magtfuld i dansk byggeri og byudvikling.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind