Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udsat. Siden stormen Bodil i 2013 sendte høje bølger mod Vikingeskibsmuseets i forvejen smuldrende facade, er de ansattes bekymring for de udstillede skibes sikkerhed vokset
Foto: Jens Dresling (Arkiv)

Udsat. Siden stormen Bodil i 2013 sendte høje bølger mod Vikingeskibsmuseets i forvejen smuldrende facade, er de ansattes bekymring for de udstillede skibes sikkerhed vokset

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statens eliterådgivere vil redde vikingeskibshal

Bertel Haarder bør bevare Vikingeskibsmuseet som »arkitektonisk mesterværk«, lyder opfordring fra Akademirådet.

Arkitektur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vil være intet mindre end en katastrofe, hvis Roskildes vikingeskibshal fra 1969 rives ned, sådan som Dansk Folkeparti har foreslået.

I hvert fald hvis man spørger Akademirådets formand, arkitekt Johnny Svendborg.

Sammen med de øvrige 11 arkitekter og billedkunstnere i rådet, der fungerer som statens rådgivere i kunstneriske spørgsmål, har han sendt en opfordring til kulturminister Bertel Haarder (V):

Frem for at rive det ned bør staten bidrage til at bevare Vikingeskibsmuseet i Roskilde, skriver Akademirådet.

Kulturministeren har indtil videre ikke meldt ud, hvordan han forholder sig til Dansk Folkepartis forslag, så det vil Akademirådet meget gerne hjælpe ham med, siger formanden:

»Verden står jo ikke stille, men at rive det ned ville være en katastrofe. For det er et mesterværk i dansk arkitektur. Man bør derfor være varsom og begavet, når man bygger sådan et hus om. Og det kræver i hvert fald nogle mere kvalificerede ord end ’vikingestil’, så vi kan få nogle bud på, hvordan man beskriver kvaliteter og udfordringer med det nuværende hus meget nøje, så man kan bevare kvaliteterne, men også tilføre det noget nyt«, siger Johnny Svendborg.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, har foreslået, at der i stedet for den nuværende hal opføres et nyt ikonisk museum samme sted i netop »vikingestil«.

Men kulturministeren bør »undgå en tivolisering« af museet, lyder det i Akademirådets advarsel:

»Lad os derimod tage udfordringen op. Men fastholde hovedgrebet, ideen om huset i eller på vandet, og se det som en arkitektonisk og ingeniørmæssig udfordring formmæssigt og rumligt at fastholde den sammenhængende fortælling«.

LÆS ARTIKEL

Men at fastholde Vikingeskibshallens oprindelige plan betyder ikke, at bygningen aldrig kan bygges om eller »transformeres«, understreger Johnny Svendborg. Et mere omfattende indgreb er ifølge Svendborg mere sandsynligt end en simpel renovering af den gamle beton.

»Jeg tror ikke, man kan undgå at røre ved den bygning. Klimaforandringerne vil gøre det vanskeligt at lade være, og huset har det jo så skidt, at det er svært at se for sig, at man bare renoverer det, som det står nu. Rent udstillingsteknisk står vi i dag også med en række nye muligheder og behov. Men man må altså være ekstremt påpasselig og finde de bedst begavede arkitekter og ingeniører til den opgave. Det hus er også en del af Danmarks kulturarv. Man skal derfor gå til det med respekt, uden at det betyder, at man slet ikke kan gøre noget«, siger han.

Det hus er også en del af Danmarks kulturarv. Man skal derfor gå til det med respekt...

Haarder stadig fåmælt

Vikingeskibshallen blev fredet af myndighederne i 1997 og rost for sine »fremragende arkitektoniske værdier«. Men som Politiken kunne beskrive sidste uge, var arkitekt Erik Christian Sørensen ikke selv begejstret for fredningen: »Over de 45 år, der er gået, siden den blev bygget, er jeg blevet klogere«, skrev arkitekten, da han i 2006 foreslog en radikal om- og udbygning af museet, som sikrede skibenes nuværende placering i den store hal med udsigt til fjorden. Forslaget blev samme år forkastet af Det Særlige Bygningssyn, som ikke fandt, at arkitektens forslag bevarede »de fremragende arkitektoniske værdier, der lå til grund for at frede«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE OGSÅ

Vikingeskibsmuseet er en selvejende institution, der har Roskilde Kommune som hovedtilskudsyder. Kommunen har sammen med Vikingeskibsmuseet vurderet, at en renovering af museet vil løbe op i 75 millioner kroner alene for at bringe betonen i forsvarlig stand igen. Og selv om kommunen har bevilget 25 millioner kroner, mangler museet stadig et anseeligt beløb for at kunne realisere den store udviklingsplan, der ligger klar i skuffen. Her håber museet og kommunen i Roskilde på hjælp fra staten til at sætte gang i enten renovering eller nybyggeri.

Men Bertel Haarder er ikke i nærheden af at kunne indfrie de drømme.

»Det er ikke Kulturministeriet, der vil bygge nyt. Det har vi heller ikke pengene til. Jeg ser Akademirådets brev som en kommentar til et forslag, Alex Ahrendtsen (DF) har varslet i pressen. På nuværende tidspunkt kan jeg ikke forholde mig til forslagene, da der er flere ukendte faktorer, herunder finansiering«, skriver Bertel Haarder i en mail til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden